Κοινωνία Κυριακή 20/12/2020, 21:46
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χ. Γώγος: Πιθανότατα θα δράσουν κατά της μετάλλαξης τα εμβόλια

Χ. Γώγος: Πιθανότατα θα δράσουν κατά της μετάλλαξης τα εμβόλια

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού κατά πάσα πιθανότητα θα δράσουν και κατά της μετάλλαξης που εμφανίστηκε στη Βρετανία και έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη, εκτίμησε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος. Τόνισε, πάντως, ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα σχετικά με το πόσο επικίνδυνη είναι η μετάλλαξη. 

«Έχουμε δει κάποιες μεταλλάξεις στα γονίδια, τα οποία κωδικοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνών που φτιάχνουν την πρωτεΐνη S, με την οποία ο ιός προσκολλάται στα κύτταρα. Αν οι μεταλλάξεις αυτές διευκολύνουν την προσκόλληση, αυξάνουν τη μεταδοτικότητα. Δεν ξέρουμε όμως αν διευκολύνει κι άλλες διαδικασίες ενδοκυττάριες που κάνουν πιο βαριά τη νόσο», ανέφερε ο κ. Γώγος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Έχουμε δει ήδη αρκετές μεταλλάξεις από την αρχή και δεν δημιούργησαν κάποια προβλήματα. Δεν έχουμε δεδομένα για τη συγκεκριμένη ακόμα. Μέχρι να έχουμε τα δεδομένα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», πρόσθεσε. Όπως είπε, τα εμβόλια στοχεύουν σε πολλές πρωτεΐνες, επομένως πιθανότατα θα δράσουν και κατά της μετάλλαξης. 

Αύριο, Δευτέρα, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει σχετικά με τα δεδομένα που έχει για τη μετάλλαξη. Πάντως, ο κ. Γώγος χαρακτήρισε βαρύ το μέτρο της αναστολής πτήσεων και το κλείσιμο συνόρων, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News