Κοινωνία Κυριακή 20/12/2020, 19:39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η. Μόσιαλος: Δεν υπάρχει ανησυχία για το εμβόλιο από το νέο στέλεχος του ιού

Η. Μόσιαλος: Δεν υπάρχει ανησυχία για το εμβόλιο από το νέο στέλεχος του ιού

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα εμβόλια από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού στην Αγγλία, σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτικής της υγείας στο London School of Economics, Ηλία Μόσιαλο. 

Σύμφωνα με τη βρετανική αρχή δημόσιας υγείας, στο Ηνωμένο Βασίλειο και κυρίως στη Νότια Αγγλία έχει εντοπιστεί ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού από τον Αύγουστο- Σεπτέμβριο, με περισσότερες από 1100 περιπτώσεις έως τις 13 Δεκεμβρίου, αναφέρει ο κ. Μόσιαλος σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Υπάρχει μια απλή ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί: έχει αλλάξει η συμπεριφορά του ιού;», σημειώνει. «Είναι πολύ νωρίς και δεν γνωρίζουμε ακόμα, λένε οι ειδικοί». Είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείται πολύπλευρα, ώστε να κατανοήσουμε την εμφάνιση και τη διασπορά, και την επιρροή στη συμπεριφορά του ιού. Δεν σημαίνει δηλαδή πως ο ιός θα γίνει απαραίτητα πιο μεταδοτικός ή πιο μολυσματικός ή πιο επικίνδυνος. Οι ιοί αλλάζουν, όπως εξηγεί.

Το νέο στέλεχος του ιού έχει πολλαπλές αλλαγές, επισημαίνει και τονίζει ότι είναι σημαντικό να διαπιστωθεί πειραματικά και να επιβεβαιωθεί κλινικά το αν επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού, όπως λένε οι ερευνητές του Covid-19 Genomics UK (Cog-UK) που εντόπισαν και παρακολουθούν το νέο στέλεχος. Δεν γνωρίζουμε εάν έχει κυκλοφορήσει και εκτός Αγγλίας, αναφέρει ο κ. Μόσιαλος.

«Οι ερευνητές του Cog-UK θεωρούν όμως πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη χρήση των εμβολίων. Εάν ο ιός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά. Όπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News