Κοινωνία Κυριακή 20/12/2020, 11:58
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια ημερομηνία «έδειξε» η Ν. Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων

Ποια ημερομηνία «έδειξε» η Ν. Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων

«Προγραμματισμός μας και επιθυμία μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σημειώνοντας πάντως πως οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού η κυβέρνηση συμβουλευθεί τους ειδικούς.

Όπως ανέφερε η υπουργός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από αυτήν την ημερομηνία θα ζητηθεί από τους ειδικούς να υποδείξουν με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία τη σύστασή τους. «Θα συμβουλευτούμε τους ειδικούς και θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις» είπε.

Για τις προωθούμενες αλλαγές ως προς τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από κάθε Πανεπιστημιακό ίδρυμα σημείωσε πως «περιπτώσεις εισαγωγής φοιτητών με βαθμό 0,6 στα 20 δεν περιποιούν τιμή στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο». Όπως είπε, η πρόταση που έχει τεθεί στο δημόσιο διάλογο είναι να υπάρξει μια ελάχιστη βάση εισαγωγής. Διευκρίνισε ακόμη ότι η βάση δεν θα είναι οριζόντια και θα είναι διαφορετική για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα. «Προβλέπεται κάθε πανεπιστημιακό τμήμα να θέτει ως βάση το ποσοστό επί της μέσης επίδοσης όλων των υποψηφίων του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου» επισήμανε. Σύμφωνα με την υπουργό, πρόθεση είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής να ισχύσει από το καλοκαίρι.

Για το ενδεχόμενο αλλαγής του ορίου στις επιλογές που μπορούν να κάνουν οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό η κ. Κεραμέως απάντησε πως το μέτρο είναι υπό συζήτηση προσθέτοντας πως ίσως οι επιλογές να οριστούν περίπου στις 15. Στόχος είναι «να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν συνειδητές επιλογές και να φοιτούν στα τμήματα όσοι πραγματικά θέλουν να φοιτούν εκεί. Ετσι θα εξασφαλίζονται θέσεις για τους φοιτητές που θέλουν να πάνε σε συγκεκριμένα τμήματα» εξήγησε.

Είπε ακόμη ότι προχωρά η προεκλογική δέσμευση για ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια, θέμα στο οποίο είναι θετικοί και οι πρυτάνεις.

Σε ερώτηση για την ύλη στις Πανελλαδικές και αν υπάρχει πρόθεση μείωσης, επισήμανε πως όταν επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία και τη δια ζώσης εκπαίδευση, θα πρέπει τα σχολεία «να δουν πώς έχει προχωρήσει η ύλη και ενδεχομένως να δουν αν θα χρειαστεί οποιαδήποτε προσαρμογή σε οποιαδήποτε πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας». Προσαρμογές, όπως είπε, ενδεχεται να χρειαστούν και σε θέματα όπως το πώς θα αξιολογηθούν οι μαθητές, πώς θα γίνουν τα τετράμηνα και άλλες πτυχές της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Για τα voucher των 200 ευρώ για την αγορά υπολογιστών ή tablet από μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές η κ. Κεραμέως ανέφερε πως το επόμενο διάστημα θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει πλατφόρμα και πώς οι επωφελούμενοι θα προμηθευθούν από καταστήματα τον συγκεκριμένο εξοπλισμό.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News