Κοινωνία Δευτέρα 18/04/2022, 16:56
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για οικονομία και εργασία

Έρευνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για οικονομία και εργασία

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, οι Έλληνες φαίνεται ότι έχουν αλλάξει ελαφρώς τη στάση τους απέναντι στο κράτος και τον ρόλο του στη λειτουργία της οικονομίας.

Τον Δεκέμβριο του 2019 σχεδόν 6 στους 10 Έλληνες (58,2%) συμφωνούσαν πως «το κράτος επεμβαίνει υπερβολικά και δεν επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας», ενώ περίπου 1 στους 3 (37,4%) είχε την άποψη πως «το κράτος δεν επεμβαίνει αρκετά και επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα να δρα ανεξέλεγκτα».

Σήμερα, μετά από τις άμεσες και μεγάλες παρεμβάσεις του κράτους για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και την ελάττωση των επιπτώσεων της πανδημίας, βρίσκουμε τις απόψεις αυτές απόλυτα μοιρασμένες (45,4% και τα δύο).

Έρευνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για οικονομία και εργασία-1

Παράλληλα, μόνο 1 στους 3 Έλληνες πιστεύει ότι “πρέπει να υπάρχει υψηλή φορολογία και ισχυρό κράτος πρόνοιας για όλους”. Η πλειοψηφία των Ελλήνων εξακολουθούν να προτιμούν χαμηλή φορολογία έναντι ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας.

Κατά τα άλλα, οι πολίτες θεωρούν ότι οι τρεις σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη είναι κατά σειρά η μείωση της φορολογίας, η μείωση της γραφειοκρατίας και η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Μόνο 2,4% των ερωτηθέντων αναφέρει ως σημαντική για την ανάπτυξη την “αύξηση των δημόσιων δαπανών”.

Έρευνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για οικονομία και εργασία-2

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι οι Έλληνες αξιολογούν «θετικά» ή «μάλλον θετικά» μόνο τέσσερις από τις 12 υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος στους πολίτες: το gov.gr, η Πυροσβεστική και τα ΚΕΠ συγκεντρώνουν μεγάλη πλειοψηφία θετικών απόψεων (πάνω από το 75%), ενώ η Αστυνομία μικρή (56%).

Έρευνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για οικονομία και εργασία-3

Εργασία

Από ό,τι φαίνεται και το 2022 η πλειοψηφία των Ελλήνων (58,3%) εξακολουθούν να προτιμούν “μια δουλειά με μέτριο μισθό, μικρές προοπτικές εξέλιξης, αλλά σταθερότητα” από “μια δουλειά με μεγάλες αποδοχές, μεγάλες προοπτικές εξέλιξης, αλλά χωρίς εργασιακή ασφάλεια”. Είναι μια προτίμηση λίγο-πολύ σταθερή τα τελευταία επτά χρόνια.

Αυτή τη φορά, όμως, το 36,4% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι αν μπορούσαν να διαλέξουν δουλειά, θα προτιμούσαν “μισθωτή εργασία στο Δημόσιο. Είναι η δημοφιλέστερη απάντηση για τους ερωτηθέντες και το υψηλότερο ποσοστό προτιμήσεων για εργασία στο Δημόσιο που έχει καταγράψει η ΔιαΝΕΟσις από το 2016. Πλέον, μια δουλειά στο Δημόσιο είναι η πρώτη επιλογή για όλες τις ηλικίες των Ελλήνων.

Έρευνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για οικονομία και εργασία-4

Η πλειοψηφία των Ελλήνων (55,4%) εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι πολίτες πρέπει να βγαίνουν στη σύνταξη πριν από τα 60 έτη.

Όσον αφορά στο θέμα της συνταξιοδότησης, 1 στους 3 Έλληνες (34%) πιστεύει ότι “η σύνταξή του είναι εξασφαλισμένη” (από 43,1% το 2019). Στους άνω των 65 (για τους οποίους η έννοια της λέξης “εξασφαλισμένη” στην ερώτηση πιθανότατα είναι διαφορετική), το ποσοστό είναι 52%. Είναι αξιοσημείωτο ότι 1 στους 5 συνταξιούχους θεωρεί ότι η σύνταξή του δεν είναι εξασφαλισμένη.

Έρευνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για οικονομία και εργασία-5

Από τους Έλληνες που εργάζονται, πάντως (μόλις το 47,7% του δείγματος), μόνο οι μισοί (52,2%) δηλώνουν ότι εργάζονται κανονικό 8ωρο. Σχεδόν 1 στους 5 εργαζόμενους εργάζεται με μερική απασχόληση (17,4%) και ένα πολύ υψηλό 29,2% δηλώνουν ότι εργάζονται περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα.

Και πώς άλλαξε η εργασιακή κατάσταση των Ελλήνων κατά την περίοδο της πανδημίας; Το 39,1% των εργαζομένων δήλωσαν ότι οι συνθήκες εργασίας τους το τελευταίο διάστημα “έχουν χειροτερέψει”.

Έρευνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για οικονομία και εργασία-6

Το 41,8% των εργαζομένων απάντησαν πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν εργαστεί με τηλεργασία. Μετά το τέλος της πανδημίας, σχεδόν 1 στους 3 εργαζόμενους (37,5%) θα ήθελε να επιστρέψει κανονικά στον χώρο εργασίας του, αλλά 1 στους 4 (23,2%) θα ήθελε “ένα ευέλικτο σύστημα που να συνδυάζει τηλεργασία με παρουσία στον χώρο εργασίας κάποιες ημέρες της εβδομάδας”. Υπάρχει, δε, και ένα 6,9% (που ειδικά στις γυναίκες είναι 7,6% και στους νέους ηλικίας 17-24 είναι 22,2%), που θα προτιμούσε να συνεχίσει να εργάζεται αποκλειστικά με τηλεργασία.

Όλα αυτά, βεβαίως, δεν συνθέτουν ένα εργασιακό περιβάλλον ικανοποιητικό για τους Έλληνες εργαζόμενους. Πράγματι, το 57,9% των Ελλήνων (και το 77,1% των νέων ηλικίας 17-24 και το 71,9% των 25-39) δηλώνουν ότι “θα μετανάστευαν στο εξωτερικό αν έβρισκαν δουλειά με καλύτερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες”. Το 38,1% του γενικού πληθυσμού, μάλιστα, επιλέγουν την απάντηση “σίγουρα ναι”.

Έρευνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για οικονομία και εργασία-7

Ισότητα

Όσον αφορά, δε, τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και γενικότερα τα θέματα ισότητας, προέκυψαν μερικά ενδιαφέροντα ευρήματα. Περίπου ο μισός πληθυσμός (48,7%), για παράδειγμα, θεωρεί ότι “γυναίκες και άνδρες έχουν τις ίδιες ευκαιρίες απασχόλησης”. Οι απαντήσεις ανδρών (60,7%) και γυναικών (37,2%) σε αυτή την ερώτηση, ωστόσο, ήταν αρκετά διαφορετικές.

Αντίστοιχες διαφορές υπήρξαν και σε άλλες ερωτήσεις: το 54,9% των ανδρών πιστεύουν ότι “οι γυναίκες πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην οικογένεια παρά στην καριέρα”, αλλά το ποσοστό των γυναικών που συμφωνούν με αυτό είναι 42,7%. Πάντως, το 93,4% του πληθυσμού συμφωνούν ότι “η μητέρα και ο πατέρας πρέπει να έχουν ακριβώς τις ίδιες ευθύνες στη φροντίδα των παιδιών”.

Έρευνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για οικονομία και εργασία-8

Μπορείτε να διαβάσετε την υπόλοιπη έρευνα με απόψεις των Ελλήνων για την παιδεία, αλλά και θέματα παντός επιστητού (όπως πχ. αν τρώνε κρέας, αν χρησιμοποιούν τα social media, αν πίνουν ή καπνίζουν) εδώ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα; Τι πιστεύουν οι Έλληνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News