Κοινωνία Τετάρτη 13/04/2022, 11:09
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα μέτρα: Καταργούνται self-test στα σχολεία και η επίδειξη πιστοποιητικών

Νέα μέτρα: Καταργούνται self-test στα σχολεία και η επίδειξη πιστοποιητικών

Καταργείται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους χώρους εμβολιασμού από την 1η Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο των νέων μέτρων αναφορικά με τον κορωνοϊό τα οποία τίθενται σε ισχύ. 

Παράλληλα, αίρεται από την 1η Ιουνίου η χρήση μάσκας, ενώ καταργούνται τα self-test για μαθητές και καθηγητές, οι οποίοι θα γυρίσουν από τις διακοπές του Πάσχα δίχως να είναι υποχρεωμένοι να διεξάγουν self-test. 

Η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους θα παραμείνει έως τις 31 Μαΐου.

Για τους ανεμβολίαστους στους χώρους εργασίας, θα ισχύει η διενέργεια ενός rapid-test την εβδομάδα. 

Αναλυτικότερα:

Από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό σημαίνει ότι και εκεί που υπήρχε υποχρέωση διενέργειας τεστ, δεν θα χρειάζεται να διενεργείται. Το μέτρο θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εξεταστεί και η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα, οπότε και θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.

Έως τις 31 Μαΐου παραμένει η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους. Από 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες ΚΥΑ.

Από 1η Μαΐου 2022 καταργούνται τα τακτικά self-test στα σχολεία και η επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα θα γίνει χωρίς την διενέργεια self – test. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις στο πρωτόκολλο που θα αφορά την επαφή με κρούσματα.

Από 1η Μαΐου ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας στους χώρους εργασίας, ενώ από 1η Μαΐου ως 31/8 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

Από 15/4 αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και ήδη έχει υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση προς τούτο.

Όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν 1η Σεπτεμβρίου, αναλόγως με την εικόνα της πανδημίας. Το Πάσχα θα γιορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα και θα υπάρχει σύσταση χρήσης μάσκας, όπου υπάρχει συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους.

«Μετά από δύο χρόνια θα λάβουν χώρα όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και θα γιορτάσουμε το ορθόδοξο Πάσχα κανονικά, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News