Κοινωνία Πέμπτη 7/04/2022, 21:27
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προχωράει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας

Στην εμπειρία της πανδημίας και στον τρόπο με τον οποίο μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών μπορούσαν οι γιατροί από όλον τον κόσμο να επικοινωνούν με στόχο την καταπολέμηση του ιού, αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα

Προχωράει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας

Η προσωποποιημένη φροντίδα υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που συντόνισε ο Δημήτρης Αθανασίου, European Medicines Agency και μέλος της PDCO και διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς  6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στην εμπειρία της πανδημίας και στον τρόπο με τον οποίο μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών μπορούσαν οι γιατροί από όλον τον κόσμο να επικοινωνούν με στόχο την καταπολέμηση του ιού, αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Σημείωσε ότι είναι σημαντικό για την ιατρική επιστήμη να εργάζεται με βάση την τεκμηρίωση αλλά σε περιπτώσεις που αυτή δεν υπάρχει, η ανταλλαγή απόψεων είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έννοια της ποιοτικής φροντίδας και στην συνεργασία γιατρού – ασθενούς, καθώς είναι σημαντικό να υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα της υγείας. Η υπουργός μίλησε για την ανάγκη να συνδεθεί η πρωτοβάθμια με τη δευτεροβάθμια φροντίδα, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει όσο θα έπρεπε. Σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας, η κ. Γκάγκα τόνισε ότι πηγαίνει καλά και σε έναν περίπου χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ώστε όλες οι εξετάσεις και το ιστορικό των ασθενών να βρίσκεται συγκεντρωμένο και να είναι προσβάσιμο.

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Leiden University Medical Center Nick Guldemond επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει μία ουσιαστική αλλαγή για μία νέα συνεκτική στρατηγική στον τομέα της υγείας που θα συνδυάζει τα δεδομένα, τις υπηρεσίες, τις ευθύνες των παρόχων και άλλα στοιχεία. Αυτό, όπως σημείωσε, δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα μόνο στην πορεία των ασθενών, αλλά θα έχει παράλληλα και οικονομικό όφελος ενώ θα βοηθήσει και τους ίδιους τους γιατρούς. Σημειώνοντας ότι κάθε χώρα έχει το δικό της σύστημα, υπογράμμισε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τα καλά στοιχεία κάθε χώρας που έχουν δοκιμαστεί και έχουν πετύχει και να προχωρήσουμε στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Μιλώντας για την Ολλανδία, τόνισε ότι ενώ υπάρχει ένα πολύ προωθημένο σύστημα δεδομένων και πληροφοριών, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί η σύνδεση τους με αποτελεσματικό τρόπο.

Ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μία νέα προσέγγιση στην χρηματοδότηση της υγείας όπου θα μετράει η ποιότητα της υγείας και της φροντίδας. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην σημασία τα δεδομένα που υπάρχουν να αξιοποιούνται και να αξιοποιούνται σωστά, αλλιώς, όπως τόνισε «είναι σαν να μην έχουμε». Έκανε λόγο για κατακερματισμό των πληροφοριών που αφορούν τους ασθενείς που βρίσκονται σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρίες και αλλού και πρέπει να συγκεντρωθούν όλες μαζί. Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στην θέση που κατέχει η Ελλάδα σε μία σειρά από δείκτες όπως η προσωποποιημένη περίθαλψη ή η συνέχεια των πολιτικών και η συνεργασία και τόνισε ότι πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές που να βασίζονται στην τεκμηρίωση. Τέλος, επισήμανε την αξία της πρωτοβάθμιας φροντίδας που είναι ελλιπής στη χώρα μας και ανέφερε ότι οι ασθενείς πρέπει να έχουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε τις ενότητες και όλες τις θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο 4ήμερο Φόρουμ Απριλίου, καθώς και τις 750  και πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες – επιβεβαιωμένους ομιλητές από την  Ελλάδα και το εξωτερικό.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μπουρλά: Φέτος θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω – Στα επόμενα 3 χρόνια αναμένουμε εμβόλια για τον καρκίνο

Οι προτεραιότητες της Κυβερνητικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News