Κοινωνία Παρασκευή 18/12/2020, 18:38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυστηρότερο lockdown και στην Κοζάνη

Αυστηρότερο lockdown και στην Κοζάνη

Την επιβολή αυστηρότερου lockdown στην Περιφερειακή Ενότητα της Κοζάνης ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα νέα μέτρα, τα οποία τίθενται σε ισχύ από αύριο το πρωί (19/12), αφορούν τα εξής:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 5.00 το πρωί (εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που φέρουν βεβαίωση από τον εργοδότη)
  • Απαγόρευση της υπηρεσίας click away στο λιανεμπόριο
  • Αναστολή λειτουργίας των κομμωτηρίων, των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών και των βιβλιοπωλείων
  • Αναστολή των θρησκευτικών τελετών
  • Αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών
  • Υποχρεωτική διενέργεια τεστ σε μικροπωλητές που μεταβαίνουν σ’ άλλες περιοχές 

Αντίστοιχα μέτρα έχουν επιβληθεί από σήμερα το πρωί (18/2) και στις περιοχές Μάνδρα, Ασπρόπυργος και Ελευσίνα της δυτικής Αττικής. 

Αυστηρότερο lockdown και στην Κοζάνη-1

«Ανησυχούμε»

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι είναι η πρώτη εβδομάδα που όσοι βγήκαν από τις ΜΕΘ ήταν περισσότεροι από όσους διασωληνώθηκαν», τόνισε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι «ξεκάθαρα επιτέλους αυτή την εβδομάδα μειώθηκε και ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό σε σχέση με τις προηγούμενες όλες εβδομάδες»

Η ίδια τόνισε ότι τα κύρια χαρακτηριστικά της εβδομάδας που τελειώνει είναι η «περαιτέρω μείωση νέων κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία». Επισήμανε ότι μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, των διασωληνώσεων και των θανάτων άργησε να έρθει λόγω της υψηλής διασποράς της λοίμωξης στην κοινότητα, για να υπογραμμίσει ότι «είναι εύκολο να δούμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ», εάν δεν προσέξουμε τις επόμενες μέρες.

«Είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε τη μείωση του δεύτερου πανδημικού κύματος, είμαστε χαρούμενοι που μειώθηκε ο λεγόμενος δείκτης Rt, ο λεγόμενος δείκτης αναπαραγωγής» σημείωσε, λέγοντας: «Πρέπει να γίνει σαφές ότι με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές της χώρας μας».

Τόνισε εμφατικά ότι τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων ανησυχούν πολύ, καθώς «αν δεν εισακουστούν οι συστάσεις μας, θα γεμίσουν και πάλι οι ΜΕΘ». «Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και ωχαδερφισμό», είπε.

Ενόψει Χριστουγέννων χαρακτήρισε «ευκαιρία υπερ-μετάδοσης» τις συναθροίσεις κι επικαλέστηκε τη δραματική έκκληση του ΠΟΥ προς τους Ευρωπαίους πολίτες, να παραμείνουν στα σπίτια τους τις γιορτές, καθώς είναι πολύ μεγάλο το ρίσκο.

«Είναι πολύ εύκολο με μια μικρή χαλάρωση τις επόμενες δύο εβδομάδες των γιορτών να δούμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και πάλι πίεση ασφυκτική στο ΕΣΥ» τόνισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. 

Εμβόλιο

«Δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο κι αν είναι απαραίτητο να κάνουμε το ίδιο εμβόλιο ή διαφορετικό», είπε η κ. Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι τα εμβόλια έχουν αποτελεσματικότητα 95% με βάση τις κλινικές μελέτες, η οποία επιτυγχάνεται μια εβδομάδα μετά την δεύτερη δόση.

«Υπάρχει μεγάλος όγκος συμπολιτών μας που θέλει να μάθει περισσότερα για να αποφασίσει, είναι μικρό το ποσοστό των αρνητών κι αυτό το ποσοστό δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη. Είμαι αρκετά αισιόδοξη ότι θα καλύψουμε ικανοποιητκά τον ελληνικό πληθυσμό», τόνισε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News