Κοινωνία Παρασκευή 18/12/2020, 12:01
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ

Ρόδος: Συνελήφθη ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου

Ρόδος: Συνελήφθη ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου

Σε σύλληψη των δύο εμπλεκομένων στην υπόθεση της κατασκοπείας σε βάρος της Ελλάδας προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» συνελήφθησαν ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου Ρόδου και ο 56χρονος ναυτικός.

Από άνδρες της Ασφάλειας Κομοτηνής συνελήφθη ο 56χρονος μάγειρα του πλοίου σε εκτέλεση του εντάλματος που έχει εκδοθεί σε βάρος του από την ανακρίτρια Ρόδου για την υπόθεση κατασκοπείας. Ο 56χρονος μετά την απόλυσή του από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν είχε μεταβεί στην Κομοτηνή.

Συνελήφθη και ο 35χρονος, ο οποίος είχε παραιτηθεί του δικαιώματός του να ζητήσει προθεσμία και είχε ομολογήσει την εμπλοκή του στην υπόθεση.

Και οι δύο αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες για κατασκοπεία.

Το χρονικό της υπόθεσης

Από όσα έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα, η γνωριμία των δύο ανδρών έγινε τον Αύγουστο σε κοινωνική εκδήλωση μουσουλμάνων στη Ρόδο. Ακολούθησαν νέες συναντήσεις τους σε καφέ της πόλης, ενώ η τροφοδότηση του 35χρονου με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωνε ο μάγειρας του πλοίου τοποθετείται χρονικά τον Οκτώβριο.

Ο 54χρονος κατέγραφε τις κινήσεις των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και τις κινήσεις των στρατιωτών στη Ρόδο και στο Καστελλόριζο.

Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες για τις κινήσεις του μάγειρα είχαν αρχικά ειδοποιηθεί οι υπηρεσίες Ασφαλείας του Λιμενικού, καθώς με διάφορα προσχήματα προσπαθούσε να εκμαιεύσει πληροφορίες από στρατιωτικούς που ταξίδευαν από και προς το Καστελλόριζο με το καράβι στο οποίο εργαζόταν. Σημειώνεται ότι ο ναυτικός, που κατάγεται από τη Θράκη, είχε συμφωνήσει να εργαστεί ως μάγειρας στο πλοίο της εταιρείας όσο ακόμα αυτή εξυπηρετούσε τη γραμμή Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη.

Το υλικό που συγκέντρωνε το έστελνε στον 35χρονο είτε μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp είτε διά ζώσης στις συναντήσεις τους, σε καφέ της Ρόδου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατική», στο πλαίσιο της μυστικής έρευνας έχει καταγραφεί επαφή των δύο σε καφετέρια που λειτουργεί στο Ενυδρείο του νησιού, ενώ η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί ακόμα σε σπίτι στην Ιαλυσό αλλά και στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου. 

Ελέγχονται πληροφορίες για επαφές των δύο και με άλλους μουσουλμάνους στη Ρόδο και στην Κω, ενώ ερωτηθείς σχετικά αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε χθες στην «Κ» ότι «η υπόθεση αποτελεί ένα μήνυμα για τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν τα προξενεία της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη και στη Θράκη, για τα οποία έχουν ακουστεί παρόμοιοι ψίθυροι».

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News