Κοινωνία Σάββατο 26/02/2022, 18:18
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δέκα Έλληνες νεκροί στην Ουκρανία: Διάβημα από ΥΠΕΞ, τι απαντά η Μόσχα

Κοντά στη Μαριούπολη

Δέκα Έλληνες νεκροί στην Ουκρανία: Διάβημα από ΥΠΕΞ, τι απαντά η Μόσχα

(upd) Ακόμη τέσσερις Έλληνες έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία, ύστερα από βομβαρδισμούς ρωσικών αεροσκαφών στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών ομογενών σε 10.

Το αιματηρό περιστατικό έλαβε χώρα στο χωριό Σαρτανά, κοντά στη Μαριούπολη, η οποία έχει καταστεί στόχος των ρωσικών δυνάμεων. Λίγο νωρίτερα, είχε επιβεβαιωθεί ο θάνατος κι άλλων δύο ομογενών στο ίδιο χωριό, καθώς και ο τραυματισμός ακόμη έξι.

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη Μόσχα «να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον αμάχων πολιτών». 

Επιπλέον τέσσερις Έλληνες έχασαν τη ζωή τους και στο χωριό Μπουγάς, το οποίο βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια της Μαριούπολης.

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους τους και καταδικάζουμε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων» τόνισε το ελληνικό υπουργείο.

Από το πρωί του Σαββάτου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει εκ νέου τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, θέτοντας το στόχαστρο τόσο το Κίεβο όσο και περιοχές του νότου και της ανατολής. 

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο υπουργείο Εξωτερικών.

H συγγνώμη της ρωσικής πρεσβείας

Ανακοίνωση για τον θάνατο Ελλήνων ομογενών από βομβαρδισμούς στην νότια και ανατολική Ουκρανία εξέδωσε, από την πλευρά της, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα. 

«Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη σχετικά με το θάνατο και τον τραυματισμό Ελλήνων ομογενών στην περιοχή του Ντονμπάς. Από την πλευρά μας, με την πλήρη υπευθυνότητα διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικές μονάδες και υποδομές. Εμείς δε βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές και χωριά, ούτε οποιεσδήποτε πολιτικές ή κοινωνικές υποδομές. Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν.

»Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα, ακόμα και με βαρέα όπλα, κατά αμάχων. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και επισήμως καταγεγραμμένο. Προειδοποιούμε ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι πιθανό να χρησιμοποιεί την Ελληνική, καθώς και άλλες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Ουκρανία, ακριβώς για να προκαλέσει και να φουσκώσει την αντιρωσική αντίδραση από το εξωτερικό». 

Ας σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας αφορούσε την είδηση περί θανάτου δύο Ελλήνων ομογενών στο χωριό Σαρτανά. 

Κ. Μητσοτάκης: Οργή και θλίψη

«Ο θάνατος ομογενών μας, προκαλεί θλίψη και οργή για αυτή την απαράδεκτη πράξη ρωσικής επίθεσης σε αμάχους. Συλλυπητήρια στους οικείους τους» ανέφερε ο Έλληνος πρωθυπουργός, σε ανάρτησή του στο Twitter. Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το ελληνικό προξενείο στη Μαριούπολη παραμένει ανοιχτό για την παροχή βοήθειας. 

 

Διαβάστε επίσης:

Υπό πολιορκία το Κίεβο – Αρνείται να φύγει ο Ζελένσκι

Tηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News