Κοινωνία Παρασκευή 18/02/2022, 11:28
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στο Euroferry Olympia: Τρεις Έλληνες μεταξύ των αγνοουμένων

Φωτιά στο Euroferry Olympia: Τρεις Έλληνες μεταξύ των αγνοουμένων

ντεκα επιβαίνοντες στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Euroferry Olympia» παραμένουν αγνοούμενοι, σύμφωνα με το Λιμενικο, εκ των οποίων οι τρεις είναι Έλληνες. Παράλληλα, έχουν ταυτοποιηθεί δύο εγκλωβισμένοι στο πλοίο, στο οποίο τις πρώτες πρωινές ώρες εκδηλώθηκε φωτιά, ενώ αυτό έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, βόρεια της Κέρκυρας, κατά την εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου από την Ηγουμενίτσα προς το Πρίντεζι.

Σύμφωνα με το Λιμενικό έχουν διασωθεί 278 άτομα, μέλη του πληρώματος και επιβάτες.

H ανακοίνωση του Λιμενικού: 

«Κατέπλευσαν στον λιμένα ν. Κέρκυρας, το σκάφος της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας και το Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ., τα οποία αποβίβασαν με ασφάλεια τους διασωθέντες του Ε/Γ-Ο/Γ ”EUROFERRY OLYMPIA” σημαίας Ιταλίας.

Πραγματοποιήθηκε πλήρης καταμέτρηση και ταυτοποίηση των επιβαινόντων του εν λόγω πλοίου, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπου και διαπιστώθηκε ότι έχουν διασωθεί διακόσια εβδομήντα οκτώ (278) άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών.

Επίσης, συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο (02) αλλοδαπών επιβαινόντων οι οποίοι βρίσκονται εντός του πλοίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η επιχείρηση εντοπισμού έντεκα (11) αγνοουμένων επιβατών, στους οποίους σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περιλαμβάνονται τρεις (03) Έλληνες υπήκοοι. Σημειώνεται ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο από τρία (03) ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου το οποίο μεταφέρει δύο πυροσβεστικά οχήματα. Αναμένονται ένα πλωτό πυροσβεστικό καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Στο σημείο επίσης μεταβαίνει Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ λαμβάνονται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας ενδεικνυόμενα μέτρα αποφυγής θαλάσσιας ρύπανσης. Κάθε νεότερη εξέλιξη σχετικά με το περιστατικό θα γνωστοποιείται άμεσα με νεότερες ανακοινώσεις».

Νωρίτερα, μιλώντας στο kathimerini.gr, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα τόνισε πως πέριξ του πλοίου έχει γίνει εκτεταμένη έρευνα για τυχόν ναυαγούς και δεν έχει προκύψει κάποιο αποτέλεσμα.

Ηδη είναι σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο ατόμων -σύμφωνα με πληροφορίες υπήκοοι Βουλγαρίας και Τουρκίας- που εξακολουθούν να βρίσκονται στο φλεγόμενο πλοίο.

Στο σημείο όπου είναι σε εξέλιξη το συμβάν βρίσκεται ένα πλοίο με πυροσβεστικά οχήματα που κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού στο πλοίο αλλά και ένα ρυμουλκό που επιχειρεί και αυτό στην κατάσβεση της φωτιάς. Επίσης επιχειρούν τρία ελικόπτερα.

Πέντε άτομα στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δέκα άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Κέρκυρας, χωρίς να εκφράζεται ανησυχία για την κατάσταση της υγείας τους. 

Κατά τη δημόσια τηλεόραση, οι διασωθέντες θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της Κέρκυρας.

Η φωτιά ξέσπασε στο γκαράζ νούμερο 3

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία Grimaldi, η πυρκαγιά στο πλοίο ξέσπασε στο γκαράζ νούμερο 3. Η εταιρεία τονίζει ότι το προσωπικό κινητοποιήθηκε άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο κυβερνήτης πληροφόρησε τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές αρχές και αποφάσισε την εγκατάλειψη του πλοίου.

Τα μέλη του πληρώματος είναι ελληνικής και ιταλικής υπηκοότητας και στο γκαράζ υπήρχαν 32 οχήματα. Το πλοίο φέρει σημαία Ιταλίας και καθελκύστηκε το 1995.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της φωτιάς στο οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia που εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα – Μπρίντεζι. Η φωτιά εκδηλώθηκε όταν το πλοίο βρισκόταν ανοιχτά της Ερεικούσας, βόρεια της Κέρκυρας.

Βίντεο από το φλεγόμενο πλοίο και την επιχείρηση μεταφοράς των επιβαινόντων

fotia-sto-euroferry-olympia-dyo-egklovismenoi-sto-flegomeno-ploio0

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Νίκος Λαγκαδιανός, στο σημείο κοντά στο φλεγόμενο πλοίο έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη του λιμενικού ένα σκάφος της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, δύο παραπλέοντα πλοία, δύο ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο του λιμενικού , δύο ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, ενώ αναμένεται να καταπλεύσει και η φρεγάτα «Ύδρα». Τόνισε ότι στην περιοχή σπεύδουν δύο ρυμουλκά σκάφη, ρυμουλκό/ πυροσβεστικό καθώς και αντιρρυπαντικό σκάφος του λιμενικού

Σύμφωνα με την ΕΡΤ το πρώτο σκάφος που προσέγγισε το φλεγόμενο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο ήταν ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στη δύναμη της Frontex που έτυχε να είχε μεταβεί στην Κέρκυρα για επισκευές και επέστρεφε στην Ιταλία. Ευρισκόμενο πλησίον του Euroferry Olympia έσπευσε πρώτο και βοήθησε στη διαδικασία εκκένωσής του.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που τύλιξαν στις φλόγες το οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia που πλέει υπό σημαία Ιταλίας, και εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα – Μπρίντεζι. Σύμφωνα με την περιφερειάρχη ονίων νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου στο πλοίο επέβαιναν ξένοι υπήκοοι, κυρίως Ιταλοί

Στο λιμάνι του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση για την υποδοχή των επιβατών, καθώς τους αναμένει κλιμάκιο ιατρών, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για έλεγχο κορωνοϊού και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων νήσων προκειμένου να φροντίσει για τις πρώτες ανάγκες και τη φιλοξενία τους στην Κέρκυρα.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος, επιβάτες του πλοίου ανέβηκαν σε σωσίβιες λέμβους. Νωρίτερα, ο πλοίαρχος του σκάφους κάλεσε όλους όσοι βρίσκονται πάνω σε αυτό να το εγκαταλείψουν.

Ο καπνός από το σκάφος φαίνεται από την Κέρκυρα, στην οποία και αναμένεται να κατευθυνθούν οι επιβάτες μετά την περισυλλογή τους, σύμφωνα με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα. Κάτοικοι του νησιού ανέφεραν και ήχους εκρήξεων από το σκάφος.

Φωτιά στο Euroferry Olympia: Τρεις Έλληνες μεταξύ των αγνοουμένων-1

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News