Κοινωνία Τετάρτη 16/02/2022, 14:51
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ EUROSKOPIA

Φιλορωσικό ρεύμα στην Ελλάδα: Πρέπει να επέμβει η Ε.Ε. στην ουκρανική κρίση;

Φιλορωσικό ρεύμα στην Ελλάδα: Πρέπει να επέμβει η Ε.Ε. στην ουκρανική κρίση;

Απειλή όχι μόνο για το Κίεβο, αλλά και για την ίδια τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί η απειλητική στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στο ουκρανικό σύνορο, όπως συμφωνεί μία μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας. Παρότι την άποψη αυτή φέρει και σημαντικό μέρος των Ευρωπαίων πολιτών, οι απόψεις τους για τον ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η Ε.Ε. στην ουκρανική κρίση διαφέρουν.

Συγκεκριμένα, από δημοσκόπηση της Euroskopia μεταξύ 1.000 πολιτών σε 8 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ 31 Ιανουαρίου και 13 Φεβρουαρίου προκύπτουν τα εξής:

Η μεγαλύτερη μερίδα των Ευρωπαίων πολιτών (47%) επιθυμεί να λάβει κάποια διπλωματική πρωτοβουλία η Ένωση αλλά, χωρίς στρατιωτικά μέσα. Με την λύση αυτή συμφωνεί και το 51% των Ελλήνων ερωτηθέντων.

Μια άλλη μικρότερη μερίδα των Ευρωπαίων επιθυμεί είτε αμυντική δράση υπεράσπισης της Ουκρανίας (20%) είτε επιθετικού χαρακτήρα στρατιωτική επέμβαση στη Ρωσία (7%). Στην πρώτη εναλλακτική θετικά τοποθετείται το 17% των Ελλήνων και στην δεύτερη μόλις το 3% των Ελλήνων που ερωτήθηκαν.

Καμία επέμβαση

Αντίθετα, μόλις το 13% των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνει επιθυμία μη υπεράσπισης της Ουκρανίας κατά οποιονδήποτε τρόπο, διπλωματικά ή στρατιωτικά. Στην επιλογή αυτή, το 21% των Ελλήνων – με σαφώς μεγαλύτερη ένταση από οποιαδήποτε άλλη χώρα – δηλώνει υπέρ, επιβεβαιώνοντας ένα ισχυρό φιλο-ρωσικό ρεύμα εντός της ελληνικής κοινωνίας, όπως σημειώνει η σχετική δημοσκόπηση.

Φιλορωσικό ρεύμα στην Ελλάδα: Πρέπει να επέμβει η Ε.Ε. στην ουκρανική κρίση;-1

Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες ερωτώμενοι τάσσονται γενικώς με την άποψη ότι η διπλωματική οδός πρέπει να είναι ο βασικός μοχλός επέμβασης της Ε.Ε, παρά την αποτύπωση ενός σχετικά ισχυρότερου φιλο-ρωσικού ρεύματος εντός της ελληνικής κοινωνίας.

Επίσης, τα αποτελέσματα της έρευνας αποτυπώνουν και σχετικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών, οι οποίες ωστόσο δεν αλλοιώνουν την μεγάλη εικόνα σύμφωνα με την οποία προκρίνεται η διπλωματική οδός. Ενδεικτικά, οι Πορτογάλοι (38%), οι Ισπανοί (32%) και οι Ολλανδοί (31%) είναι αυτοί που με μεγαλύτερη ένταση προκρίνουν στρατιωτική εμπλοκή της Ένωσης στην ρωσο-ουκρανική κρίση, ενώ αυτοί που με μεγαλύτερη ένταση προκρίνουν μόνο διπλωματικές πρωτοβουλίες από την μεριά της Ε.Ε έναντι σχετικής στρατιωτικής εμπλοκής είναι αναμφίβολα οι Ιταλοί.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Moody’s: Πόσο απειλείται η Ελλάδα από μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Capital Economics: Τι σημαίνει για την Ευρωζώνη μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ουκρανία – Ρωσία: Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος ενός πολέμου στις αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News