Κοινωνία Τετάρτη 16/02/2022, 14:05
ΕΡΕΥΝΑ FOCUS BARI

Είναι ο γάμος ξεπερασμένος θεσμός; Τι πιστεύουν οι Έλληνες

Είναι ο γάμος ξεπερασμένος θεσμός; Τι πιστεύουν οι Έλληνες

Με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου, η έρευνα της Focus Bari αποτυπώνει τις σύγχρονες απόψεις των Ελλήνων για τον Έρωτα και το Γάμο, όπου μεταξύ άλλων διαφαίνεται ότι ένας στους τρεις πιστεύει ότι οι περισσότεροι γάμοι (ετεροφυλόφιλων) καταλήγουν σε διαζύγιο. Επίσης, ένας στους τέσσερις Έλληνες θεωρούν τον θεσμό του γάμου ξεπερασμένο (26%). Παρόλα αυτά, το 41% πιστεύει ακριβώς το αντίθετο.

Πιο αναλυτικά, από την έρευνα της Focus Bari προκύπτει ότι τουλάχιστον δύο στους πέντε Έλληνες δηλώνουν «αθεράπευτα ρομαντικοί», ενώ ένας στους πέντε δηλώνουν ακριβώς το αντίθετο. Ελαφρώς μεγαλύτερο μερίδιο όσων δηλώνουν «αθεράπευτα ρομαντικοί» είναι γυναίκες (συνολικά 44% συμφωνούν απολύτως ή μάλλον συμφωνούν) έναντι 39% των ανδρών.

Επίσης, παρατηρείται ότι στις δηλώσεις αυτές προβαίνει ένα μεγάλο μερίδιο από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα, απολύτως ή μερικώς συμφωνεί το 39% των ατόμων μεταξύ 18 και 24 ετών, το 42% όσων είναι μεταξύ 25 και 34 ετών και το 43% όσων είναι μεταξύ 35 και 44 ετών. Το ποσοστό σε άτομα μεταξύ 35 και 54 ετών διαμορφώνεται στο 41% και επίσης στο 41% ανέρχεται το ποσοστο στους άνω των 55 ετών.

Επίσης, από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι επίσης περίπου δύο στους πέντε Έλληνες δεν εξαρτούν την ευτυχία τους από το αν βρίσκονται ή όχι σε σχέση. Στην δήλωση «είμαι ευτυχισμένος/η μόνο όταν είμαι σε σχέση» το 27% συμφωνεί απόλυτα ή μερικώς, ενώ το 35% είναι ουδέτερο.

Ισότητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari, τρεις στους τέσσερις Έλληνες πιστεύουν πως υπάρχει ισότιμη συμπεριφορά στη σχέση τους με μόλις 6% συνολικά να διαφωνεί μερικώς ή απόλυτα. Βέβαια, όπως διαφαίνεται από την έκθεση, οι άνδρες (ετεροφυλόφιλοι) τείνουν να θεωρούν ελαφρρώς περισσότερο πως φέρονται ισότιμα με την σύντροφό τους. Συγκεκριμένα, το 47% είναι απολύτως σίγουροι ότι υπάρχει ισότητα στη σχέση τους και το 31% μερικώς. Απεναντίας, το 40% των γυναικών απάντησε με απόλυτη βεβαιότητα ότι υπάρχει ισότητα στο ζευγάρι και το 34% δήλωσε ότι συμφωνεί μερικώς με τη δήλωση αυτή.

Είναι ο γάμος ξεπερασμένος θεσμός; Τι πιστεύουν οι Έλληνες-1

Οικογένεια

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι το 51% των Ελλήνων θεωρεί πολύ σημαντική την έγκριση του συντρόφου από την οικογένειά του. Ωστόσο, αυξημένο είναι το ποσοστό των γυναικών που θεωρεί πολύ ή μερικώς σημαντική την έγκριση (57%) έναντι 43% των ανδρών.

Γάμος

Στην φράση «ο γάμος είναι ένας ξεπερασμένος θεσμός», οι μικρότερες ηλικίες τείνουν να συμφωνούν περισσότερο. Ενδεικτικά, το 33% των ατόμων μεταξύ 18 και 24 ετών θεωρεί λίγο ή πολύ ότι είναι ξεπερασμένος και το 35% στις ηλικίες 25-34 ετών. Αντίθετα μεταξύ 35 και 44 ετών το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 26% του συνόλου και μεταξύ 35 και 54 ετών στο 21%. Τέλος, παρατηρείται πως οι singles τείνουν περισσότερο σε σχέση με τους παντρεμένους να θεωρούν τον γάμο ξεπερασμένο θεσμό.

Είναι ο γάμος ξεπερασμένος θεσμός; Τι πιστεύουν οι Έλληνες-2

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Tα απίστευτα οικονομικά οφέλη ενός γάμου

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για γάμο; Έρευνα ανατρέπει όσα πιστεύαμε

Τα dating apps στηρίζουν μια ολόκληρη γενιά singles

661 γάμοι την ίδια ημέρα, την ίδια ώρα, στο ίδιο μέρος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News