Κοινωνία Κυριακή 13/02/2022, 10:29
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Δημόπουλος: Εντελώς διαφορετικό το σκηνικό της πανδημίας το καλοκαίρι

Αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες

Θ. Δημόπουλος: Εντελώς διαφορετικό το σκηνικό της πανδημίας το καλοκαίρι

Tην εκτίμηση ότι μέχρι το καλοκαίρι το σκηνικό σχετικά με την πανδημία θα είναι εντελώς διαφορετικό εξέφρασε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, προειδοποιώντας βέβαια, ότι η όποια χαλάρωση των μέτρων θα πρέπει να γίνει σταδιακά. 

«Στους επόμενους μήνες με δεδομένη την αλλαγή του καιρού, την έκθεση σχεδόν όλων στον ιό, και την μικρή επιφύλαξη ότι δεν θα προκύψει κάποιο νέο στέλεχος που δεν θα ανατρέψει τις προγνώσεις, πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα μπορούμε να είμαστε τελείως διαφορετικά», τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής.

Ωστόσο, εξήγησε πως η οποιαδήποτε άρση των μέτρων πρέπει να γίνει βήμα – βήμα: «Τα μέτρα που αίρονται τώρα καλό θα είναι να μην συνδυαστούν σε αλλάγες με τις μάσκες και τις αποστάσεις ,είναι χρήσιμο να πηγαίνουμε σταδιακά ώστε η Επιτροπή να αξιολογεί εβδομάδα με εβδομάδα τα δεδομένα», σημείωσε ο κ. Δημόπουλος. 

Ο ίδιος ανέφερε ότι ήδη το στέλεχος Δέλτα φαίνεται πως, με βάση τα δεδομένα από τα λύματα, έχει σχεδόν εξαφανιστεί, ενώ επικρατεί η Όμικρον:

«Νομίζω ότι τα δεδομένα δείχνουν αποκλιμάκωση, ήδη από μετρήσεις στα λύματα το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα έχει σχεδόν εξαφανιστεί και το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον επικρατεί, που γνωρίζουμε ότι συνδυάζονται με μεγάλη μεταδοτικότητα και ηπιότερη νόσηση σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί»

Στάθηκε δε, και στα πρωτεϊνικά εμβόλια, τα οποία έχουν διαφορετική τεχνολογία από τα προηγούμενα σκευάσματα και υπάρχει η ελπίδα «να πείσουν τους καλοπροαίρετους δύσπιστους να εμβολιαστούν». 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Covid-19: Συσχέτιση με καρδιακές επιπλοκές, αναφέρουν ιατροί

Θ. Δημόπουλος: Όχι σε 4η δόση – Γιατί έχουμε υψηλούς θανάτους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News