Κοινωνία Παρασκευή 11/02/2022, 20:39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση Μενδώνη-Φραντσεσκίνι: Οριστική επιτροφή του «Fagan» στην Ελλάδα

Συνάντηση Μενδώνη-Φραντσεσκίνι: Οριστική επιτροφή του «Fagan» στην Ελλάδα

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Ντάριο Φραντσεσκίνι συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα στη Ρώμη με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Φραντσεσκίνι γνωστοποίησε τη ισχυρή βούληση του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού να υποστηρίξει μια ταχεία διαδικασία για την αποδέσμευση και τη συνακόλουθη οριστική επιστροφή στην Ελλάδα του θραύσματος «Fagan» του Παρθενώνα, που εκτέθηκε επί μακρόν και νομίμως στο Μουσείο Salinas στο Παλέρμο και από τον Ιανουάριο ευρίσκεται σε προσωρινή κατάθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Η απόδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί η διαθεσμική διαδικασία, η οποία ξεκίνησε κατόπιν αιτήματος της Περιφέρειας της Σικελίας και θα οριστικοποιηθεί στην Επιτροπή για την επανάκτηση και την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών που έχει συσταθεί στο ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού.

Ο υπουργός Φραντσεσκίνι υπογράμμισε τη σημασία αυτής της χειρονομίας που επιβεβαιώνει την εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας και την συναντίληψη απόψεων σχετικά με τη διεθνή προστασία της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διαβάστε επίσης:

Mία Ελλάδα, πέραν της Ακρόπολης

Μόνιμα στην Ακρόπολη το θραύσμα από το Παλέρμο

Κυρ. Μητσοτάκης: Νέο μήνυμα προς βρετανικό μουσείο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News