Κοινωνία Παρασκευή 4/02/2022, 12:39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελεύθερη είσοδος στη χώρα σε όσους έχουν ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ελεύθερη είσοδος στη χώρα σε όσους έχουν ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ελεύθερα, δίχως την υποχρέωση να πραγματοποιούν τεστ θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα, οι ταξιδιώτες που διαθέτουν ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Όπως διευκρίνησε, το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ άμεσα, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου. 

Οι κανόνες για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Από την 1η Φεβρουαρίου 2022 ισχύουν νέοι κανόνες που θεσπίζουν δεσμευτική περίοδο αποδοχής 9 μηνών για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία χρησιμοποιούνται για ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα κράτη μέλη πρέπει να αποδέχονται πιστοποιητικά εμβολιασμού για περίοδο 9 μηνών μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του βασικού εμβολιασμού. Για το εμβόλιο Johnson&Johnson, αυτό σημαίνει 270 ημέρες από την πρώτη και μοναδική δόση. Για ένα διδοσικό εμβόλιο, αυτό σημαίνει 270 ημέρες από τη δεύτερη δόση, ή, σύμφωνα με τη στρατηγική εμβολιασμού του κράτους μέλους εμβολιασμού, την πρώτη και μόνη δόση μετά από ανάρρωση από τον ιό.

Τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να προβλέπουν διαφορετική περίοδο αποδοχής για τους σκοπούς του ταξιδιού εντός της Ε.Ε. Η τυποποιημένη περίοδος αποδοχής δεν ισχύει για τα πιστοποιητικά για τις αναμνηστικές δόσεις.

Οι κανόνες αυτοί ισχύουν μόνο για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που χρησιμοποιούνται για ταξίδια στην Ε.Ε. Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν διαφορετικούς κανόνες για τη χρήση του ενωσιακού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID σε εγχώριο πλαίσιο, αλλά καλούνται να ευθυγραμμιστούν με την περίοδο αποδοχής που ορίζεται σε επίπεδο ΕΕ.

Όταν κάποιος διαθέτει έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της Ε.Ε θα πρέπει καταρχήν να μην υπόκειται σε πρόσθετους περιορισμούς, όπως διαγνωστικές εξετάσεις ή καραντίνα, ανεξάρτητα από τον τόπο αναχώρησής του στην Ε.Ε.

Όσοι δεν διαθέτουν ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν βάσει εξέτασης που θα διενεργείται είτε πριν είτε μετά την άφιξη. Επιπλέον, ενδέχεται να τους ζητηθεί να υποβληθούν σε καραντίνα/αυτοαπομόνωση κατά την άφιξη από ιδιαίτερα πληγείσες (σκούρες κόκκινες) περιοχές.

Τα μέτρα που περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να μην εισάγουν διακρίσεις και να είναι αναλογικά. Τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει, κατ’ αρχήν, να αρνούνται την είσοδο σε πρόσωπα που ταξιδεύουν από άλλα κράτη μέλη.

Τι είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της Ε.Ε.;
Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ είναι η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο είτε

  • έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19
  • έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα 
  • ή έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19

Κύρια χαρακτηριστικά του πιστοποιητικού

  • σε ψηφιακή και/ή έντυπη έκδοση
  • με κωδικό QR
  • παρέχεται δωρεάν
  • στην εθνική γλώσσα και στα αγγλικά
  • ασφαλές και προστατευμένο
  • έγκυρο σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News