Κοινωνία Τρίτη 15/12/2020, 10:57
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Νέα εστία ανησυχίας οι συγκεντρώσεις σε σπίτια

Ευκαιρία υπερμετάδοσης οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, προειδοποιούν οι ειδικοί εν όψει των εορτών

Νέα εστία ανησυχίας οι συγκεντρώσεις σε σπίτια

Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες στην χώρα να βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, αλλά οι ειδικοί και οι υγειονομικές αρχές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο νέας αναζωπύρωσης εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι ειδικοί έχουν στραμμένο το βλέμμα στις συγκεντρώσεις σε σπίτια και στα οικογενειακά τραπέζια και προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος χαλάρωσης και μη τήρησης των μέτρων μπορεί να εξανεμίσει όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

«Κατανοώ την κούραση των πολιτών αλλά «ας μη γίνει η γιορτή των Χριστουγέννων, αφορμή για να ξεφύγει η κατάσταση και να βρεθούμε σε δυσχερή θέση τον Ιανουάριο» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον Ant1. Ο ίδιος σημείωσε πως «αν τηρήσουμε τους κανόνες μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία», προσθέτοντας πως «βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας».

«Αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά»

Ενδεικτική ήταν και η προειδοποίηση που απηύθυνε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Όπως τόνισε, ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους όπως είναι τα σπίτια μας, αποτελούν ευκαιρία υπερμετάδοσης ακόμα και σε ένα μόλις βράδυ. «Αν ένας από τους καλεσμένους είναι ασυμπτωματικός φορέας, τότε πολύ εύκολα η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί σε όλους που είναι εκεί» είπε, προσθέτοντας: «Τονίζουμε συνεχώς την ανάγκη να είμαστε με μια μικρή παρέα λίγων ανθρώπων όταν είμαστε σε κλειστό χώρο, γιατί απλά έχει υπολογιστεί με μαθηματική ακρίβεια ότι αν σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μαζευτούν 20 άτομα για περισσότερο από 4 ώρες, ακόμα και αν όλοι οι παρευρισκόμενοι φοράνε μάσκα συνεχώς, υπάρχει κίνδυνος διασποράς. Ενώ αν κανείς από τους καλεσμένους δεν φοράει μάσκα και μάλιστα πιάσουν και κανένα τραγουδάκι την ώρα της διασκέδασης, αρκούν μόλις 8 λεπτά, προσέξτε, μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά».

Αλλά και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος τόνισε σήμερα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι τα Χριστούγεννα πρέπει να τα περάσουν μαζί μόνο τα άτομα μιας οικογένειας που μένουν στο ίδιο σπίτι, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των 9 ατόμων δεν παίζει κανέναν ρόλο, καθώς θα μπορούσαν π.χ. να βρεθούν μαζί τέσσερα ζευγάρια μέσα σε ένα σπίτι.

Ο κ. Γώγος ανέφερε μάλιστα ότι η Επιτροπή έχει θέσει το θέμα και όλα τα μέλη της συμφωνούν με τη θέση για γιορτές μόνο με τα μέλη της οικογένειας που ζουν στο ίδιο σπίτι.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News