Κοινωνία Πέμπτη 20/01/2022, 17:31
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός:18.869 νέα κρούσματα – 81 νέοι θάνατοι, 688 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός:18.869 νέα κρούσματα – 81 νέοι θάνατοι, 688 διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.869, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ ο αριθμός των θανάτων ανήλθε σε 81 και ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 688.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Aριθμός εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 στην Ελλάδα, 20 Ιανουαρίου 2022

Κορωνοϊός:18.869 νέα κρούσματα – 81 νέοι θάνατοι, 688 διασωληνωμένοι-1

Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων: Από το σύνολο των 18.869 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 77 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 70 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας . Η κατανομή των 18.792 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.

Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα στις 20 Ιανουαρίου 2022

Κορωνοϊός:18.869 νέα κρούσματα – 81 νέοι θάνατοι, 688 διασωληνωμένοι-2

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.366 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Aριθμός εργαστηριακά επιβεβαιωμένων θανάτων με COVID-19 στην Ελλάδα, 20 Ιανουαρίου 2022

Κορωνοϊός:18.869 νέα κρούσματα – 81 νέοι θάνατοι, 688 διασωληνωμένοι-3

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 688. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 558 (81.1%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 130 (18.9%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα «Μετάλλαξη Όμικρον και εμβόλια: Νεότερα δεδομένα» που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, τα δύο νέα αντιικά φάρμακα κατά της COVID-19 αποτελούν ισχυρό όπλο στην μάχη με την Covid-19.

Πρόκειται για το paxlovid της εταιρείας Pfizer και το molnupiravir της εταιρείας Merck, τα οποία ήδη έχουν λάβει έγκριση για έκτακτη χορήγησή τους από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Είναι σε μορφή χαπιού, γεγονός που καθιστά πιο εύκολη τη λήψη τους, ενδείκνυνται για ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από COVID-19 σε ποσοστό που αγγίζει έως και το 88%. 

Μάλιστα, εντός των επόμενων 15 ημερών αναμένεται η έγκριση των δύο φαρμάκων και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, οπότε θα είναι διαθέσιμα και στη χώρα μας.

«Το paxlovid ενδείκνυται για ασθενείς ηλικίας άνω των 12 ετών, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19, οι οποίοι εντοπίζονται τις πρώτες πέντε ημέρες της λοίμωξης με PCR test. Αποτελεί συνδυασμό δύο φαρμάκων, εκ των οποίων το ένα (nirmatrelvir) αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού και το άλλο (ritonavir) παρατείνει τη διάρκεια της δράσης του φαρμάκου στον οργανισμό, επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό», εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής ΑΠΘ, Δρ Γεώργιος Παπαζήσης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης που διεξήχθη για να λάβει έγκριση το φάρμακο και στην οποία συμμετείχαν 1.219 άτομα, το paxlovid μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 88% στις πρώτες πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της COVID-19.

«Συνιστάται η χορήγηση έξι χαπιών ημερησίως-τριών το πρωί και τριών το βράδυ- για συνολικά 5 ημέρες. Το φάρμακο δεν χορηγείται προληπτικά, ενώ η διάρκεια λήψης του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 5 ημέρες. Αντενδείκνυται για ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία ή λαμβάνουν στατίνες, ενώ οι συχνότερες παρενέργειες που έχει είναι δυσγευσία, διάρροια, μυαλγίες και υπέρταση. Επιπλέον, δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι δεν υπάρχουν σχετικά δεδομένα ασφάλειάς του», τόνισε ο Δρ Παπαζήσης. 

Όσον αφορά το φάρμακο molnupiravir, εξήγησε ότι ενδείκνυται για ασθενείς ηλικίας άνω των 18 ετών και η δράση του έγκειται στο ότι δημιουργεί μια καινούργια ανενεργή μετάλλαξη στον οργανισμό η οποία καθιστά αδύνατο τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού. 

«Συνιστάται η χορήγηση οκτώ χαπιών ημερησίως-τεσσάρων το πρωί και τεσσάρων το βράδυ-για συνολικά 5 ημέρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης που διεξήχθη για να λάβει έγκριση το φάρμακο και στην οποία συμμετείχαν 1.433 άτομα, το ποσοστό μείωσης του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου στις πρώτες πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της COVID-19 αγγίζει το 30%-40%», ανέφερε ο Δρ Παπαζήσης.

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι μπορεί να προκαλέσει πιθανή εμβρυική τοξικότητα. Οι βασικές ανεπιθύμητες ενέργειές του είναι η διάρροια, η ναυτία και η ζάλη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News