ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προχώρα η σύσταση της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας 

Προχώρα η σύσταση της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας 

Στο επόμενο στάδιο περνά η σύσταση της νέας Ανεξάρτητης Επιθεώρησης Εργασίας καθώς είναι έτοιμη ήδη η διαδικασία βάσει της οποίας θα υπάρξει η πρόσκληση από το υπουργείο Εργασίας για την προκήρυξη του Διαγωνισμού για την επιλογή του νέου Διοικητή. Ο διαγωνισμός αναμένεται να τρέξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το υπουργείο Εργασίας θα αναζητήσει τον κατάλληλο υποψήφιο τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η θητεία του νέου διοικητή θα είναι πενταετής ενώ θα υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης μόνο για μια φορά μετά από απόφαση του υπουργού Εργασίας. Και βέβαια από το νέο bonus system που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλλήλους δεν ξεφεύγει ούτε ο νέος διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής καθώς το συμβόλαιο του θα εμπεριέχει ποιοτικούς αλλά και ποσοτικούς στόχους, οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως επίσης και σε ετήσια βάση. Στο συμβόλαιο μάλιστα θα προβλέπεται ετήσια ειδική ανταμοιβή (bonus) του Διοικητή σε περίπτωση υπέρβασης ή επίτευξης, κατά περίπτωση, των ετήσιων στόχων του. 

Το χρονοδιάγραμμα της νέας Αρχής 

Η διαδικασία της «μετάπτωσης» αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τους πρώτους μήνες του 2022.

Μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Επιθεώρησης Εργασίας οι αρμοδιότητές της θα ασκούνται από το ΣΕΠΕ. Για το ενδιάμεσο διάστημα προβλέπεται η σύσταση ειδικού τμήματος (εντός του ΣΕΠΕ), που θα στηρίξει την Επιθεώρηση Εργασίας κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της. 

Tι θα ελέγχει η Αρχή

Η ανεξάρτητη Αρχή θα είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της εργατικής νομοθεσίας. Μέρος των κύριων αρμοδιοτήτων της θα είναι ο έλεγχος για την τήρηση και εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, ιδίως σχετικά με τους όρους και τις συνθήκες εργασίας, τα χρονικά όρια εργασίας, την αμοιβή ή άλλες παροχές, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.
Επιπλέον θα ελέγχει τους όρους κάθε είδους συλλογικών συμβάσεων εργασίας , την αδήλωτη εργασία και την παράνομη απασχόληση. Επίσης η Ανεξάρτητη Αρχή θα είναι υπεύθυνη για την τήρηση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Η Επιθεώρηση Εργασίας θα μπορεί να ερευνά οποιαδήποτε ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας τους χώρους εργασίας, όταν το κρίνει αναγκαίο, χωρίς προειδοποίηση προς τον εργοδότη, και θα έχει ελεύθερη πρόσβαση σε οποιοδήποτε από τα βιβλία, μητρώα, έγγραφα, αρχεία και κάθε άλλου είδους στοιχείο που τηρούνται από την επιχείρηση. Μάλιστα για όποιον εργοδότη αρνείται την είσοδο και πρόσβαση ή την παροχή στοιχείων ή πληροφοριών ή παρέχει ανακριβείς πληροφορίες θα επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις.

moneyreview.gr
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News