Κοινωνία Πέμπτη 13/01/2022, 08:57
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

T. Θεοδωρικάκος: Οι παράγκες της βίας στα πανεπιστήμια έλαβαν τέλος

T. Θεοδωρικάκος: Οι παράγκες της βίας στα πανεπιστήμια έλαβαν τέλος

Άμεση επέμβαση στα ΑΕΙ για να αντιμετωπίσει τα διαδοχικά κρούσματα ανομίας είναι ο στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. «Οι παράγκες της βίας έχουν λάβει τέλος» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Έχουμε σχέδιο, το εφαρμόζουμε με αποφασιστικότητα» σημείωσε ο υπουργός στο Open. 

Μιλώντας την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ 100.3 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι «το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, απελευθέρωσαν το χώρο του τμήματος Χημείας που είχε καταληφθεί από άτομα του περιθωριακού χώρου. Είναι ένα θετικό παράδειγμα. Όπου και όταν υπάρχει αυτή η συνεργασία, υπάρχει ασφάλεια και άρα ελευθερία μέσα στο πανεπιστήμιο που είναι η προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του.

Σε ό,τι αφορά το περιστατικό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, πρόκειται για απροκάλυπτη βία που καταδικάζεται απερίφραστα από όλους. Η Αστυνομία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τους ενόχους, άρα θα πρέπει κανείς να εμβαθύνει με αφορμή αυτό το περιστατικό Κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει σχέδιο ασφαλείας, το οποίο είναι ευθύνη της πρυτανικής αρχής, θα πρέπει να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος και κάμερες και συνεργασία με την Αστυνομία όταν χρειάζεται».

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης επενέβη χθες Τετάρτη η ΕΛΑΣ. Μάλιστα, οι αντιεξουσιαστές πιάστηκαν επ΄ αυτοφώρω την ώρα που γκρέμιζαν με τρυπάνι έναν τοίχο. Το απόγευμα της Τετάρτης, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ:

Στο ΑΠΘ η αστυνομία συνέλαβε 15 άτομα από χώρο που είχαν καταλάβει την περασμένη Δευτέρα. 

Σημειώνεται ότι στις 17 Ιανουαρίου ξεκινάει η εκπαίδευση των 400 νεοπροσληφθέντων ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία. Μεταξύ άλλων, θα παρακολουθήσουν μαθήματα ποινικής δικονομίας και θα κάνουν ασκήσεις προσομοίωσης.  

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι σε πανεπιστημιακή αστυνομία – κάρτες εισόδου

Μιλώντας στον ACTION 24 για τα αυξανόμενα περιστατικά βίας στα πανεπιστήμια, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, επέκρινε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι ακόμη δεν έχει δώσει λύσεις για αυτό το θέμα. H αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνεί στην μόνιμη παρουσία της αστυνομίας στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα και αντιπροτείνει να υπάρχει μια αναβαθμισμένη υπηρεσία που θα λογοδοτεί στον πρύτανη και σε επιθέσεις θα ειδοποιεί την αστυνομία, στα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κ. Ηλιόπουλος ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί και με τις κάρτες εισόδου, διότι όπως παρατήρησε τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά για όλους τους πολίτες διότι γίνονται διαλέξεις που πρέπει να μπορούν ελεύθερα όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν. 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News