Κοινωνία Δευτέρα 14/12/2020, 18:59
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

«Αρκούν 8 λεπτά για να γίνει διασπορά σε ένα σπίτι με 20 καλεσμένους»

«Αρκούν 8 λεπτά για να γίνει διασπορά σε ένα σπίτι με 20 καλεσμένους»

Χωρίς πανηγυρικούς τόνους για την μείωση των κρουσμάτων, αλλά με εκκλήσεις για μεγαλύτερη προσοχή ενόψει τις εορταστικής περιόδου, εκτυλίχθηκε η τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι υπάρχει «εμφανής μείωση νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία» και «βλέπουμε και μια αρχική σταθεροποίησή στους νέους διασωληνωμένους και τους θανάτους», για να προσθέσει ότι «είμαστε κοντά και στο εμβόλιο» και πως «ευελπιστούμε να αρχίσει στις αρχές του 2021».

Αναφερόμενη στα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τους πάντες «να καθορίσουν την φούσκα τους», υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει επικινδυνότητα διασποράς, ακόμα κι αν σε ένα σπίτι φορούν μάσκα.

Η ίδια τόνισε ότι αν βγουν οι μάσκες, υπάρχουν τραγούδια και κάποιος είναι ασυμπτωματικός, τότε αρκούν «μόλις 8 λεπτά για να αρχίσει η διασπορά κορωνοϊού σε ένα σπίτι 150 τ.μ. με 20 καλεσμένους».

«Η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μην βρεθούμε με ανθρώπους από άλλα νοικοκυριά», τόνισε, από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας ότι επειδή είναι λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο τις γιορτινές ημέρες, έκανε έκκληση αυτό να πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά.

Εμβολιασμός

«Ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός, αλλά προτρέπω τους πάντες να το κάνουν», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι αυτό «κατά τη διάρκεια του 2021 θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε κατά πολύ στην κανονικότητα μας».

Αναφορικά με την προτεραιότητα των εμβολισμών, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι σε αυτή τη φάση δεν θα περιλαμβάνονται τα παιδιά κάτω των 16 ετών και οι έγκυες γυναίκες. Πρόσθεσε ότι πρώτοι θα εμβολιαστούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα μελέτης του εμβολίου της Pfizer, είπε ότι οι μισοί από τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές ήταν άνω των 55 ετών, ενώ 4.500 άνθρωποι ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών και 1.000 άτομα άνω των 75 ετών. Την ίδια ώρα, οι μισοί ασθενείς είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα, όπως καρδιοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, κακοήθεια κτλ.

Όπως είπε, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95% και αυτό ήταν εξίσου προστατευτικό τόσο σε νεαρά άτομα, όσο και σε ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Παρενέργειες

Σε ό,τι αφορά στις παρενέργειες, υπογράμμισε ότι αναφέρεται συχνά πόνος στο χέρι, στο σημείο όπου γίνεται το εμβόλιο. Πιο συχνή παρενέργεια είναι η κόπωση, η κεφαλαλγία και σπανιότερα πυρετός. «Χρονίως πάσχοντες δεν εμφάνισαν περισσότερες παρενέργειες από άλλους συμμετέχοντες», συμπλήρωσε.

Τόνισε δε ότι οι έγκυες δεν εμβολιάζονταν κατά την περίοδο των δοκιμών, ωστόσο 12 γυναίκες, που δεν γνώριζαν πως ήταν έγκυες, εμβολιάστηκαν χωρίς να προκύψει κάποιο πρόβλημα στην κύηση. «Για τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν έχουμε ακόμη πολλά στοιχεία, αναφορικά με το εμβόλιο, καθώς τα παιδιά δεν εμβολιάζονται», παρατήρησε.

Η ίδια σημείωσε, πάντως, ότι στο μέλλον είναι σίγουρο πως θα εμβολιάζονται και τα παιδιά.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απουσίασε από την ενημέρωση λόγω προβλήματος στις φωνητικές χορδές.

Κρούσματα

Σε 639 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 62 ακόμη θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 3.687. Παράλληλα, σε 558 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Σήμερα ανακοινώνουμε 639 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 125173, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες.

5126 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 35741 (28.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

558 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 166 (29.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 732 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 62 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3687 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1475 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Γεωγραφική κατανομή

Σύμφωνα με τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης τα 639 επιπλέον κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

– 15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 184 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

– 163 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 3 κρούσματα στην Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 27 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

– 24 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

Τέλος, 10 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ρεβεγιόν με εννέα άτομα και απαγόρευση κυκλοφορίας

Ως προς τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά -παραμονή και ανήμερα- ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των εννέα ατόμων τα οποία θα πρέπει να προέρχονται το πολύ από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. έως τις 5 π.μ. «Συστήνουμε σε όλους, αυτές οι γιορτές να μην είναι αφορμή για συγχρωτισμό» υπογράμμισε. Διαβάστε αναλυτικά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News