Κοινωνία Παρασκευή 7/01/2022, 17:06
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Πλεύρης: Ενίσχυση του ΕΣΥ στην Αθήνα – Υπό έλεγχο οι ελλείψεις φαρμάκων

Φωτ. Intime

Περίπου 800 επιπλέον κλίνες Covid θα προστεθούν στην Αττική τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, διευκρινίζοντας ότι οι νοσηλείες περιστατικών Όμικρον ασκούν πίεση στο ΕΣΥ για τις απλές κλίνες και όχι τις ΜΕΘ.

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να καλύψουμε την ανάγκη στην Αθήνα. Πέρα από τις δομές που έχουμε -γιατί έχουμε μεγάλες δημόσιες δομές στην Αθήνα- οι ιδιωτικές κλινικές δίνουν το 10% έως 15% των κλινών τους, που μεταφράζεται σε 300-400 επιπλέον κλίνες. Από όλες τις μεγάλες κλινικές, οριζόντια, παίρνουμε κλίνες και με τις μικρότερες, που δεν έχουν τις υποδομές να υποστηρίξουν τέτοια περιστατικά, είμαστε σε συνεννόηση προκειμένου να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με το προσωπικό τους, καθώς έχουμε ένα πρόβλημα, διαχειρίσιμο αυτή τη στιγμή, με νοσηλευτικό προσωπικό που νοσεί», δήλωσε ο υπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84. 

Ο υπουργός σημείωσε πως με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν έχει διασωληνωθεί ασθενής με Όμικρον, τονίζοντας ότι αυτό είναι ενθαρρυντικό. Όμως, από την άλλη πλευρά, όπως ανέφερε, από τις περίπου 650 εισαγωγές καθημερινά, ένα 30%-40% αφορά και περιπτώσεις «Δέλτα», άρα από αυτές τις εισαγωγές «πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ».

Ελλείψεις σε φάρμακα

Σχετικά με τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε συγκεκριμένα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Οι ελλείψεις, που παρατηρούνται αυτές τις ημέρες σε συγκεκριμένα φάρμακα, οφείλονται στη δραστηριότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Επειδή ήταν κλειστές οι φαρμακαποθήκες, λόγω των αργιών της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση, υπήρξε πρόβλημα, αλλά έχουμε συνεννοηθεί και θα επιλυθεί άμεσα. Το πρόγραμμα θα ομαλοποιηθεί και μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει πλήρης τροφοδοσία, δεν θα υπάρξει πρόβλημα», σημείωσε.

Καταλήγοντας, ο Θ. Πλεύρης τόνισε: «Όσο σημαντικό είναι οι ανεμβολίαστοι να κάνουν το εμβόλιο, άλλο τόσο σημαντικό είναι και οι εμβολιασμένοι να κάνουν την ενισχυτική δόση».

Επίταξη γιατρών

Υπενθυμίζεται ότι προχωρούν παράλληλα και οι διαδικασίες επίταξης ιδιωτών γιατρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα. Θα αφορά ειδικότητες Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής, οι οποίοι έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: Τεράστια πίεση στο εξαντλημένο σύστημα υγείας

Θ. Πλεύρης: Στο 7μηνο η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ανεξαρτήτως ηλικίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News