Κοινωνία Κυριακή 2/01/2022, 23:18
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός – Γώγος: Μέσα στο 2022 θα τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία

Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μιας νόσου που προκαλεί ήπια συμπτώματα , μαζί με τα εμβόλια συμβάλει στην αύξηση της ανοσίας της αγέλης», ανέφερε

Κορωνοϊός – Γώγος: Μέσα στο 2022 θα τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία

O καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος εκτίμησε ότι κάτα τη διάρκεια του 2022 η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν αισιοόδοξα μηνύματα. Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μιας νόσου που προκαλεί ήπια συμπτώματα , μαζί με τα εμβόλια συμβάλει στην αύξηση της ανοσίας της αγέλης», ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Να καταλήξουμε δηλαδή σε ένα σύστημα ενδημικής νόσου», επισήμανε. «Έχουμε πολλά όπλα που μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να γίνει αυτό, όπως τα χάπια και οι θεραπείες. Πιστεύω ότι μέσα στο 22 μπορεί να συμβεί αυτό, μπορεί και μέχρι το καλοκαίρι».

Όμικρον: Απειλή για το σύστημα Υγείας, παρά τα ήπια συμπτώματα

Σε ό,τι αφορά το κύμα της Όμικρον, ωστόσο, τόνισε ότι, παρά την φαινομενικά ηπιότερη νόσο που προκαλεί, θα δημιουργήσει πίεση στο σύστημα υγείας.

«Υπάρχει πλημμύρα περιστατικών και τεράστια έξαρση παγκοσμίως. Ανεξάρτητα από την νοσηρότητα της Όμικρον, που φαίνεται να είναι ελαφρύτερη, θα δημιουργηθεί πίεση στο σύστημα υγείας, θα αρρωστήσουν ασθενείς, και κάποιοι πιο σοβαρά, όπως οι ηλικιωμένοι ή οι ανεμβολίαστοι. Επομένως θα έχουμε ένα διάστημα που θα πιεστεί το σύστημα», ανέφερε ο κ. Γώγος.

Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε ότι, παρά την φοβερή διασπορά , τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα σε σχέση με τη μετάλλαξη «Δέλτα».

Τι δείχνουν τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική

Εξήγησε μάλιστα ότι από τα λίγα δεδομένα που έρχονται από την Νότια Αφρική από μικρούς αριθμούς ασθενών, φαίνεται ότι όσοι νόσησαν με την παραλλαγή Όμικρον ανέπτυξαν υψηλά αντισώματα έναντι της Δέλτα, κυρίως οι εμβολιασμένοι. Η Όμικρον φαίνεται να λειτουργεί σαν μια ενισχυτική δόση που παράλληλα με τον εμβολιασμό μπορεί να συμμετάσχει στην πολυκλωνική ανοσία απέναντι στον ιό, είπε ο καθηγητής.

«Μέσα στον Γενάρη θα έχουμε συνεχείς αυξήσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες», επεσήμανε στην συνέχεια ο καθηγητής εκτιμώβντας παράλληλα ότι μετά τον Γενάρη θα αρχίσει μια εκτόνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Σχετικά με τα σχολεία δήλωσε πως αποτελεί επιθυμία της επιτροπής να μείνουν εκτός περιορισμών, ωστόσο προανείγγηλε αλλαγές στο ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο. «Είδαμε τεράστια ποιοτική βελτίωση στην εκπαιδευτική διαδικασία με την δια ζώσης διδασκαλία. Θα δούμε τις προτάσεις της υποεπιτροπής.Θα χρειαστούν κάποιες αλλαγές όπως επέκταση του τέστινγκ και στα εμβολιασμένα παιδιά».

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News