Κοινωνία Κυριακή 2/01/2022, 11:16
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΕΚΠΑ: Όλα τα μέσα προώθησης και προβολής των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων

ΕΚΠΑ: Όλα τα μέσα προώθησης και προβολής των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων

Η ανάδειξη του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου, καθώς επίσης και η ενημέρωση των πολιτών για διάφορα επιστημονικά ζητήματα αποτελούν, πλέον, βασική προϋπόθεση για κάθε Πανεπιστήμιο, που αναπτύσσεται σε άμεση αλληλεπίδραση με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Το διαπιστώνουμε αυτό κάθε μέρα κατά την περίοδο της πανδημίας, σύμφωνα με τον κ.Θάνο Δημόπουλο, πρόεδρο του ΕΚΠΑ. 

Για το σκοπό αυτό οι Πρυτανικές Αρχές έχουν οργανώσει ένα πλέγμα μέσων και ενεργειών προβολής και προώθησης του μεγάλου έργου που πραγματοποιείται καθημερινά σε όλες τις δομές του Ιδρύματός μας.

Α) Ο νέος κόμβος επικοινωνίας https://hub.uoa.gr/

Ο νέος κόμβος επικοινωνίας και ανάδειξης του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου του Πανεπιστημίου μας, καθώς και ενημέρωσης των πολιτών για διάφορα επιστημονικά ζητήματα, συμπλήρωσε ήδη 4 μήνες λειτουργίας (1/9-31/12/2021). Κατά τη διάρκεια αυτών των 4 μηνών έχουν αναρτηθεί περισσότερα από 1.200  άρθρα, με αντίστοιχη συνεχή ροή και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΕΚΠΑ.

Η αρχική σελίδα του HUB είναι ένα «κέντρο επικοινωνίας», όπου εναλλάσσονται τα σημαντικά νέα ανεξαρτήτου θεματικής, υπάρχει ένα κεντρικό θέμα το οποίο ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και στη συνέχεια παρουσιάζονται σε στήλες τα πρόσφατα νέα καθώς και οι πρόσφατες προκηρύξεις. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει το «Ημερολόγιο» με τις δράσεις που διοργανώνονται από το ΕΚΠΑ. Στο ημερολόγιο υπάρχει επίσης η δυνατότητα να δει ο επισκέπτης και ανοικτές προκηρύξεις. Αξίζει να τονίσουμε ξανά τη δυνατότητα άμεσου διαμοιρασμού άρθρου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα από το νέο κόμβο.

Αυτούς τους 4 μήνες τα στατιστικά στοιχεία επισκεψιμότητας και χρήσης του HUB διαγράφουν μια ανοδική πορεία, η οποία φανερώνει το ενδιαφέρον που έχει ο ιστοχώρος για την πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι μόνο. Σε αυτήν την προσπάθεια, κομβικής σημασίας είναι η συμμετοχή και η βοήθεια όλων όσων ήδη ανταποκρίθηκαν και έστειλαν και στέλνουν σχετικό περιεχόμενο, όπως εκδηλώσεις, συνέδρια, ερευνητικά πορίσματα, άρθρα, σημαντικές διακρίσεις, ζωντανές αναμεταδόσεις, ελεύθερα προσβάσιμο περιεχόμενο, κλινικές μελέτες κ.λπ.

Σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία, αυτούς τους 4 μήνες λειτουργίας, το HUB αριθμεί περισσότερους από 67.000 μοναδικούς χρήστες, με περισσότερες από 100.000 περιόδους σύνδεσης.

Σημαντική προσθήκη στο HUB αποτελούν και οι ζωντανές μεταδόσεις των εκδηλώσεων του ΕΚΠΑ μέσα από το επίσημο κανάλι του στο YouTube ― γεγονός που διευκολύνει και αυξάνει τις θεάσεις,

Β) Δημιουργία ενημερωτικού δελτίου (newsletter)

Παράλληλα με τη λειτουργία του νέου κόμβου, εγκαινιάστηκε και η προσθήκη του ενημερωτικού δελτίου (newsletter). Το newsletter ξεκίνησε σε 15θήμερη βάση και σύντομα θα αποστέλλεται σε εβδομαδιαία σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς και σε ευρεία λίστα αποδεκτών έξω από το ΕΚΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των ΜΜΕ. Το newsletter περιλαμβάνει τα κεντρικά νέα συνοδευόμενα από σημαντικά νέα της εβδομάδας που πέρασαν, όπως αυτά αναρτήθηκαν στον ιστοχώρο του HUB. Ήδη τα δεδομένα ανταπόκρισης στην αποστολή των πρώτων ενημερωτικών δελτίων ξεπερνούν τον συνήθη μέσο όρο που ισχύει για την αποστολή τέτοιων ενημερωτικών δελτίων (ποσοστά θέασης και διάδρασης) καταδεικνύοντας την αξία του περιεχομένου μας!

Γ) Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ΕΚΠΑ

Στο ΕΚΠΑ λειτουργούμε ήδη με μεγάλη ανταπόκριση λογαριασμούς σε επιλεγμένα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Αποφεύγοντας την επικοινωνιακή υπερβολή και την παρουσία σε Μέσα που δεν ταιριάζουν στο προφίλ ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, το περιεχόμενο του ΕΚΠΑ, το περιεχόμενο όλων μας, προωθείται

στο Facebook | https://www.facebook.com/uoa.official | @uoa.official | περισσότερα από 17.300 άτομα ακολουθούν ήδη, ενώ πολλές δημοσιεύσεις του ΕΚΠΑ έχουν απήχηση σε περισσότερα από 50.000 άτομα. Αντίστοιχα, πολλά events που δημιουργούνται στο Facebook για να στηρίξουν εκδηλώσεις του ΕΚΠΑ κατέγραψαν μεγάλη απήχηση σε περισσότερα από 68.000 άτομα.

στο Twitter | @uoaofficial / 4.837 Ακόλουθοι / με περισσότερες από 10.1K Tweet impressions

στο LinkedIn | Ethnikon kai Kapodistriakon Panepistimion Athinon | https://www.linkedin.com/school/ethnikon-kai-kapodistriakon-panepistimion-athinon/ | με περισσότερους από  97.300 ακόλουθους

και στο Instagram | https://www.instagram.com/natl_kapodistrian_univ_athens/ NKUA -ΕΚΠΑ (official) | με άμεση και αντίστοιχη διασύνδεση με το Facebook

Σε όλα τα ΜΚΔ του ΕΚΠΑ (το καθένα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τόσο γενικότερα, όσο και ειδικότερα στη χώρα μας) αναδεικνύουμε το περιεχόμενο του ΕΚΠΑ και διατηρούμε αλληλεπίδραση με τα ΜΚΔ των μελών του ΕΚΠΑ, γεγονός πολύ σημαντικό για την ενίσχυση της απήχησης όλων.

Δ) Εφαρμογή για κινητά

Σύντομα θα είναι διαθέσιμη για μεταφόρτωση για κινητά και ταμπλέτες ειδική εφαρμογή που θα φέρνει τον “κόσμο και τη ζωή” του ΕΚΠΑ στα χέρια κάθε πολίτη. Μέσω αυτής της εφαρμογής θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και μοντέρνο νέο μέσο δημοσιότητας, μέσω του οποίου θα προβάλλονται όλα τα θέματα του ΕΚΠΑ, καθώς και ανακοινώσεις, δραστηριότητες, ημερολόγια ερευνητικών δράσεων, νέα ερευνητικά προγράμματα κ.λπ.

Ε) Κεντρικός Ιστότοπος | Φάκελοι Ανακοινώσεων

Παράλληλα, ενημερώνεται και αναπτύσσεται και ο κεντρικός ιστότοπος του ΕΚΠΑ, ενώ το σύστημα ανακοινώσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω ειδικών φακέλων ανάγνωσης, επίσης, προσφέρει δυνατότητες διαμοιρασμού περιεχομένου.

ΣΤ) Το κανάλι του ΕΚΠΑ στο YouTube | https://www.youtube.com/channel/UCz9D6aUKkfItjR6cPrn1OVw | ΕΚΠΑ ΝΚUA |

Δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας και πλέον με τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί σε αυτό είναι ένα σημείο ζωντανών μεταδόσεων αλλά και ανάρτησης εκδηλώσεων μετά την τέλεσή τους. Το περιεχόμενο παραμένει αναρτημένο και μετά την προβολή μιας εκδήλωσης, διευκολύνοντας τη θέαση από μεγαλύτερα ακροατήρια. Αξίζει, χαρακτηριστικά, να πούμε ότι ο κύκλος ομιλών για το 1821 (21 ομιλίες για το ’21) έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 65.000 θεάσεις!  Σημαντική προσθήκη στο HUB αποτελούν, όπως ήδη αναφέρθηκε, οι ζωντανές μεταδόσεις των εκδηλώσεων του ΕΚΠΑ μέσα από το επίσημο κανάλι του στο YouTube – γεγονός που διευκολύνει και αυξάνει τις θεάσεις.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News