Κοινωνία Παρασκευή 31/12/2021, 13:23
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναμονή έως 36 ώρες για αποτέλεσμα PCR – Αρκεί το rapid για τους εμβολιασμένους

Αναμονή έως 36 ώρες για αποτέλεσμα PCR – Αρκεί το rapid για τους εμβολιασμένους

Τεράστια είναι η πίεση που δέχονται τα διαγνωστικά κέντρα τα τελευταία 24ωρα, καθώς αδυνατούν να ελέγξουν εγκαίρως όλα τα μοριακά τεστ. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον η αναμονή για το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει έως και 36 ώρες. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ειδικοί να διευκρινίζουν ότι για τους εμβολιασμένους πολίτες απαιτείται μόνο θετικό rapid test, προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από την εργασία και να λάβουν το πιστοποιητικό νόσησης. 

Εντός της ημέρας, μάλιστα, όπως γνωστοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, θα εκδοθεί και σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα προβλέπει τα εξής: 

  • Δεν χρειάζεται η διενέργεια PCR test μετά από θετικό rapid test, εφόσον κάποιος είναι εμβολιασμένος.  
  • Οι ανεμβολίαστοι, αντίθετα, θα πρέπει να υποβληθούν σε PCR test μετά από θετικό rapid test, προκειμένου να λάβουν το πιστοποιητικό νόσησης.  

Η κυρία Γκάγκα αναφέρθηκε και στη μεγάλη πίεση που έχει προκαλέσει η τεράστια ζήτηση για μοριακά τεστ.

«Τα νοσοκομεία πιέζονται πολύ για τα δείγματα, οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και ο κόσμος ταλαιπωρείται… Κανείς δεν αμφισβητεί τη θετικότητα του rapid», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.  

Καραντίνα 5 ημερών 

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ εξέδωσε νέες οδηγίες όσον αφορά τις ημέρες καραντίνας που οφείλουν να ολοκληρώσουν οι νοσούντες και όσοι ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Συγκεκριμένα: 

Α. Ιατρονοσηλευτικό Προσωπικό  

– Α1. Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με λοίμωξη από Sars-Cov-2  

  • Απομόνωση πέντε (5) ημερών και επιστροφή στην εργασία με ή χωρίς αρνητικό testing εάν είναι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα.  
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2).  

– Α2. Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει εκτεθεί στον Sars-Cov-2  

  • Για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εμβολιασμένο και με ενισχυτική δόση: Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού test την 3η ημέρα από την έκθεση.  
  • Για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εμβολιασμένο με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J: Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού test την 1η, 3η και 5η-7η ημέρα από την έκθεση.  

Σε κάθε περίπτωση, οι Επιτροπές Λοιμώξεων κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος δύνανται να λάβουν οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο για αποφυγή διασποράς της λοίμωξης και περιορισμού της νόσου.  

Β. Γενικός πληθυσμός  

– Β1. Άτομα με λοίμωξη από Sars-Cov-2 – Απομόνωση:  

  • Παραμονή σε απομόνωση επί πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.  
  • Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού- ελαττώνονται, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας.  
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.  

– Β2. Άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα – Καραντίνα:  

Β2α. Για άτομα εμβολιασμένα και με ενισχυτική δόση: Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα (10) ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση.  

Β2β. Για άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J ή ανεμβολίαστους:  

  • Παραμονή στο σπίτι για πέντε (5) ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.  
  • Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test).  
  • Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.  
  • Για πληθυσμιακές ομάδες των οποίων η εργασία συνδέεται άρρηκτα με την λειτουργία του κράτους και τις υποδομές ζωτικής σημασίας, τα μέλη την Επιτροπής θα εξετάσουν τυχόν διαφοροποιημένες οδηγίες κατόπιν εισηγήσεων και των αρμόδιων Υπουργείων. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Νέο θλιβερό ρεκόρ με 35.580 νέα κρούσματα

Πρωτοχρονιά: Τα μέτρα για τον εορτασμό – Τι ισχύει για εστίαση και διασκέδαση

Βατόπουλος: Υπό συζήτηση το θέμα των σχολείων μετά την εξάπλωση της Όμικρον

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News