Κοινωνία Δευτέρα 27/12/2021, 21:29
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαγιορκίνης: Γιατί δεν χρειάζονται μέτρα πριν τις 3 Ιανουαρίου

Μαγιορκίνης: Γιατί δεν χρειάζονται μέτρα πριν τις 3 Ιανουαρίου

Για το σκεπτικό πίσω από την λήψη μέτρων στις 3 Ιανουαρίου και όχι νωρίτερα μίλησε ο επίκουρος καθηγητής ιολογιας ΕΚΠΑ- μέλος επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Το βασικό στοιχείο είναι ότι στις χώρες οι οποίες έχει επικρατήσει η Ομικρόν δεν υπάρχουν δείγματα πίεσης στα συστήματα υγείας» εξήγησε ο καθηγητής και συνέχισε λέγοντας ότι «ήδη, μέσα σε ένα μήνα στη Νότια Αφρική, η Όμικρον βρίσκεται σε ύφεση. Δεν αυξήθηκαν οι νοσηλείες ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν σε πολύ μέτρια επίπεδα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν εξαιρετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Η χώρα είχε περάσει δυσκολότερα κύματα λόγω της μετάλλαξης Δ και Β. Το ίδιο ισχύει και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έχουν περάσει 2-3 όπου το Λονδίνο έχει φτάσει στα δικά μας τωρινά επίπεδα», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Σημαντικός παράγοντας , όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, αποτελεί και η μελέτη σχετικά με τις νοσηλείες που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον σε αντιδιαστολή με την Δέλτα: «Με βάση όλες τις μελέτες για τις νοσηλείες θα χρειαστεί 5πλάσιος αριθμός κρουσμάτων για να δημιουργηθεί η  ίδια πίεση στο σύστημα υγείας που δημιουργείται λόγω Δέλτα. Δήλαδή όταν φτάσαμε εμείς τα 7.000 κρούσματα για να δούμε την ίδια πίεση στο ΕΣΥ με την Όμικρον απαιτούνται 35.000 κρούσματα».

Ο καθηγητής τόνισε επίσης ότι αναμένεται μια αύξηση με μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων με ενδεικτικό νούμερο τις 12 χιλιάδες, αριθμός που μπορεί να καταγραφεί ακόμα και άυριο.

«Με βάση των αριθμό των κρουσμάτων μπορεί να λεχθεί ότι ο αριθμός των κρουσμάτων Όμικρον στην Αττική έχει φτάσει στο 40-50%, θεωρούμε ότι εκεί οφείλεται η αύξηση στις άλλες περιοχές τα  νούμερα είναι εξαιρετικά χαμηλά», δήλωσε παράλληλα.

Για την Όμικρον εξήγησε οτί η νοσηρότητα σε σύγκριση με την Δέλτα είναι 3 με 5 φορές χαμηλότερη , όμως για τους ανεμβολίαστους εξακολουθεί να υπάρχει αρκετά μεγάλος κίνδυνος και δεν πρέπει να το πάρουν αψήφιστα, τόνισε.

Σχετικά με την σημασία της τρίτη δόσης για την προστασία από την Όμικρον, δηλώσε ότι η αποστηρωτική ανοσία μειώνεται στο 60-70%, όμως πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση το νούμερο αυτό, καθώς οι περισσότεροι που νόσησαν με τρίτη δόση εμφάνισαν πολύ ελαφρά συμπτώματα».

Για το ΕΣΥ τόνισε πως βρίσκεται σε αποσυμπίεση και είναι εξαιρετικά απίθανο το σενάριο να «γονατίσει» τις επόμενες ημέρες, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά όπως εξήγησε.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις στην εστίασης επεσήμανε τα εξής:«Η εστίαση και η διασκέδαση είναι από εκεί που ξεκινάνε τα μέτρα σε όλο τον κόσμο, δεν είναι ελληνικό πρωτότυπο.
Δεν μπορεί να γίνει χρήση μάσκας, λόγω της μουσικής αναγκαζόμαστε και φωνάζουμε ενώ η κατανάλωση αλκόολ δημιουργεί κατάσταση κοινωνικής χαλάρωσης Όλα αυτά τα στοιχεία λαμβάνονται υπόψιν σε παγκόσμια κλίμακα.Προσπαθούμε όσον το δυνατόν περισσότερο να δημιουργήσουμε μια κανονικότητα, η Όμικρον ήρθε να το χαλάσει αυτό, έχουμε όμως τα στοιχεία που λένε ότι μπορούμε να περιμένουμε πριν λάβουμε πιο δυνατά μέτρα. Δεν θα έχουμε κανέναν πρόβλημα αν τηρηθεί το πακέτο μέτρων»

Σχετικά με τα σχολεία τόνισε πως έγινε μια συζήτηση σχετικά με τις εκδρομές ενώ για το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση.«Πάνω από 95% η πιθανότητα να επιστρέψουν οι μαθητές κανονικά στο σχολείο μετά τις γιορτές», ανέφερε.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα από 3 Ιανουαρίου: Έως τα μεσάνυχτα εστίαση, διασκέδαση – Τέλος οι όρθιοι θαμώνες

Κορωνοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων στα 9.284 – 629 διασωληνωμενοι, 66 θανατοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News