Κοινωνία Πέμπτη 16/12/2021, 20:48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Erasmus+: Επίκεντρο στην ψηφιακή μάθηση το 2020 – Επιτυχημένη χρονιά παρά τις δυσκολίες

Erasmus+: Επίκεντρο στην ψηφιακή μάθηση το 2020 – Επιτυχημένη χρονιά παρά τις δυσκολίες

Σχεδόν 640.000 συμμετείχαν το 2020 στο Erasmus+, το οποίο παράλληλα παρείχε χρηματοδότηση σε 20.400 έργα και 126.900 οργανώσεις, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση για το Erasmus+.

Η αιφνίδια μετάβαση στη διαδικτυακή μάθηση λόγω πανδημίας κατέδειξε τη σημασία των εξ αποστάσεως ψηφιακών λύσεων για τη διδασκαλία και τη μάθηση και για το λόγο αυτόν, το Erasmus+ διέθεσε 200 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή μετάβαση. Το 2020 ο συνολικός προϋπολογισμός του Erasmus+ ανήλθε σε 3,78 δισ. ευρώ, δηλαδή 506 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2019 ή άλλως αυξήθηκε κατά 15 %. Μετά από 33 έτη εφαρμογής, το Erasmus+ παραμένει ανθεκτικό, ακόμη και υπό τις δύσκολες συνθήκες του 2020, ενώ έχει στηρίξει συνολικά 11,7 εκατομμύρια συμμετέχοντες από την έναρξή του το 1987.

Ο Aντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σχετικά με την έκθεση: «Η παρούσα έκθεση δείχνει την ανθεκτικότητα και την ποιότητα του εμβληματικού προγράμματος ανταλλαγών της ΕΕ, του Erasmus+. Παρά τη μείωση της κινητικότητας λόγω της πανδημίας, το Erasmus+ παρέμεινε ένα από τα πιο επιτυχημένα και σημαντικά προγράμματα της ΕΕ. Το 2020 το Erasmus+ ήταν περισσότερο συμπεριληπτικό από ποτέ και προώθησε την αυξημένη συμμετοχή ατόμων από μειονεκτούντα περιβάλλοντα. Με χρηματοδότηση ύψους 22 εκατ. ευρώ, τα λόγια μας συνδέθηκαν με συγκεκριμένες δράσεις.»

Η Eπίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε: «Μετά την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος Erasmus+ το 2020, η νέα γενιά του προγράμματος Erasmus+ το 2021 βασίστηκε στην επιτυχία, στα καθιερωμένα δίκτυα και στη δημοτικότητα των προηγούμενων ετών. Το Erasmus+ αντιπροσωπεύει την ευρωπαϊκή συνεργασία στα καλύτερά της. Από το δημοτικό σχολείο έως τη δια βίου μάθηση για τους ενήλικες και τον αθλητισμό, όλοι και όλες μπορούν να επωφεληθούν από τις πολλές ευκαιρίες που προσφέρει το πρόγραμμα Erasmus+.»

Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων στοιχείων που προέκυψαν από την έκθεση:

  • στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, περισσότεροι από 323.000 σπουδαστές και ασκούμενοι, καθώς και 44.000 μέλη προσωπικού, πραγματοποίησαν περίοδο μάθησης, κατάρτισης ή διδασκαλίας στο εξωτερικό,
  • συγχρηματοδοτήθηκαν περισσότερες από 185.600 δραστηριότητες κινητικότητας για εκπαιδευόμενους και προσωπικό στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης,
  • σχεδόν 180.000 νέοι και εργαζόμενοι στον τομέα της νεολαίας επωφελήθηκαν από τη χρηματοδότηση του Erasmus+, είτε με τη μορφή ανταλλαγών νέων είτε ευκαιριών για εργαζόμενους στον τομέα της νεολαίας,
  • η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού σημείωσε νέο ρεκόρ με περισσότερους από 15,6 εκατομμύρια Ευρωπαίους συμμετέχοντες σε 32.600 εκδηλώσεις.

Το 2020 ενισχύθηκαν περαιτέρω οι συμμαχίες ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, οι οποίες πλέον περιλαμβάνουν 280 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» είναι διακρατικές συμμαχίες που αυξάνουν την ποιότητα και την ελκυστικότητα της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ενισχύουν τη βαθιά, στρατηγική μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ ιδρυμάτων, προς όφελος των φοιτητών και του προσωπικού τους.

Το Erasmus+ είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόγραμμα όσον αφορά τη γεωγραφική συμμετοχή. Το 2020 συμμετείχαν στο πρόγραμμα 34 χώρες: τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία και η Τουρκία. Το πρόγραμμα είναι επίσης ανοικτό σε χώρες εταίρους απ’ όλο τον κόσμο. Οι διεθνείς δραστηριότητες του Erasmus+ συνέχισαν να συμβάλλουν στις συνολικές γεωπολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής με έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια, την ανατολική και νότια γειτονία και την Αφρική, με πάνω από το ήμισυ του διεθνούς προϋπολογισμού να διατίθεται στην ευρωπαϊκή γειτονία (Νότια Μεσόγειος, Δυτικά Βαλκάνια και Ανατολική Εταιρική Σχέση).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΑΕΙ: Έκτακτη επιχορήγηση 20 εκατ. ευρώ και 400 θέσεις καθηγητών – Η κατανομή

Οι σύγχρονες προκλήσεις της ανώτατης εκπαίδευσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News