Κοινωνία Κυριακή 13/12/2020, 11:26
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετακινήσεις εκτός νομού: Πότε επιτρέπονται

Μετακινήσεις εκτός νομού: Πότε επιτρέπονται

Όσοι ήλπιζαν για διακοπές Χριστουγέννων εκτός νομού θα πρέπει να το ξεχάσουν. Το ρίσκο για μία νέα έξαρση των κρουσμάτων θα ήταν πολύ υψηλό και έτσι η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό θα παραμείνει σε πλήρη ισχύ έως και τις 7 Ιανουαρίου. Για μία μόνο περίπτωση θα υπάρξει ευελιξία. 

Το ιατρικό προσωπικό είναι ήδη εξαιρετικά επιφυλακτικοί ακόμη και στο τμηματικό άνοιγμα της αγοράς λόγω της παρεπόμενης αύξησης της κινητικότητας που επιφέρει. Ενδεικτική είναι η δήλωση (στον ΣΚΑΙ) του διευθυντή ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νικ. Καπραβέλου, ο οποίος τονίζει:

«Η οποιασδήποτε αύξηση της κινητικότητας αυτή την εποχή της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων θα οδηγήσει μαθηματικά σε αύξηση της νοσηρότητας και θνητότητας. Το υγειονομικό μας σύστημα δεν είναι έτοιμο». 

Ο ίδιος είπε ότι «το κόστος στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως είναι δυσβάστακτο. Δεν είναι 100 νεκροί την ημέρα, είναι 100 οικογένειες την μέρα. Έχουμε παρά πολλούς ασθενείς σε βάρια κατάσταση που νοσηλεύονται μέσα στα νοσοκομεία πολλούς διασωληνωμένους, όχι κατά ανάγκη σε οργανωμένες μονάδες ΜΕΘ». 

Ευελιξία

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες εξαιρέσεις στις οποίες θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, θα υπάρξει κάποια ευελιξία για τις περιπτώσεις επανένωσης οικογενειών.

Αυτό αφορά, για παράδειγμα, ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σε διαφορετικό νομό, από αυτόν στον οποίο βρίσκεται η οικογένειά τους και θα χρειαστεί να επιστρέψουν. Στις περιπτώσεις αυτές θα ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία (Ε1, Ε9) ενώ ανάλογη ευελιξία θα επιτραπεί και για φοιτητές που έχουν «εγκλωβιστεί» προ της λήψης των μέτρων του lockdown, στην πόλη όπου σπουδάζουν και θέλουν να επιστρέψουν στην οικογένειά τους για τις γιορτές.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς είχε ξεκαθαρίσει τι ακριβώς σημαίνει αυτό: «Αφορά στον εκπαιδευτικό που βρίσκεται σε ένα νησί και θέλει να επιστρέψει στη σύζυγό του και τα παιδιά του. Αφορά κάποιον ο οποίος μόνιμα εργάζεται σε μία περιοχή και θέλει να επισκεφτεί την σύζυγο και τα παιδιά του» είχε πει.

Η πρόβλεψη που αφορά τα τέκνα ή τις οικογένειες που θέλουν να μεταβούν στους γονείς, δεν μπορεί να συμβεί παρά μόνο εάν η κατεύθυνση αφορά στη μόνιμη κατοικία. Άρα με το απαραίτητο φορολογικό έγγραφο μπορούν να μετακινηθούν άπαξ προς τα εκεί.

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News