Κοινωνία Τετάρτη 15/12/2021, 09:52
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσο πιθανός είναι ο συνδυασμός Όμικρον και Δέλτα

Πόσο πιθανός είναι ο συνδυασμός Όμικρον και Δέλτα

Αν η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού επικρατήσει στη Βρετανία θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επικρατήσει και σε όλο τον πλανήτη, τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική αλλά προς το παρόν τα στοιχεία από Νότια Αφρική και Βρετανία δεν δείχνουν κάτι εντυπωσιακό ως προς τη βαρύτητα της νόσησης.

«Υπάρχει ακόμα προβληματισμός σε σχέση με τα εμβόλια, όπου φαίνεται –τουλάχιστον κάποιες πρώτες μελέτες που είδα εγώ, θα χρειαστεί και τρίτη δόση για να έχουμε μια καλή αντιμετώπιση» ανέφερε ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Χαρακτήρισε ακραίο τον ισχυρισμό ότι όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου είναι σαν ανεμβολίαστοι λόγω της Όμικρον και εξήγησε ότι με τις δύο δόσεις παρέχεται κάλυψη 50% με 60%.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του επικεφαλής ιατρού της Moderna για νέα υπερμετάλλαξη που μπορεί να προκύψει από το συνδυασμό των Όμικρον και Δέλτα, ο καθηγητής είπε ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και δεν χρειάζεται να μελλοντολογούμε. Εκτίμησε ότι το πιο πιθανό είναι να κατευθυνθεί ο ιός σε μια πιο μεταδοτική και πιο ήπια κατεύθυνση.

«Για να μη συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός» τόνισε.

Ενόψει των εορτών κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις και πρότεινε τη διεξαγωγή τεστ rapid ή self πριν από τις συναντήσεις.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News