Κοινωνία Κυριακή 13/12/2020, 08:21
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε εφαρμογή από σήμερα το click away

Ανοίγουν αύριο βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, ΚΤΕΟ

Σε εφαρμογή από σήμερα το click away

Ντεμπούτο σήμερα για τη μέθοδο του click away, εν μέσω αντιδράσεων από τον εμπορικό κόσμο, αλλά και με τους ειδικούς να προειδοποιούν για αυστηρή τήρηση των κανόνων. Στόχος να σωθεί ένα μέρος του τζίρου των εορτών, να αποσυμφορηθούν οι ταχυμεταφορές, αλλά και να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού, που είδαμε σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία. Σε μία τέτοια περίπτωση, διαμηνύει η κυβέρνηση, η παράδοση εκτός θα σταματήσει. 

Σήμερα, Κυριακή, είναι ανοιχτά και τα σούπερ μάρκετ, ενώ από αύριο, Δευτέρα επαναλειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, βιβλιοπωλεία και ΚΤΕΟ, αποκλειστικά με ραντεβού και με συγκεκριμένους κανόνες για τον αριθμό και τις αποστάσεις εργαζομένων, πελατών.

Δημοσιεύθηκε ήδη στο ΦΕΚ η κοινή υπουργική απόφαση με όλα τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ ανά την επικράτεια (βλ. συνημμένο έγγραφο). 

Πώς θα λειτουργήσει το click away

Σήμερα θα αρχίσουν οι πρώτες επιχειρήσεις να δέχονται τις ηλεκτρονικές ή τηλεφωνικές παραγγελίες.

Ο καταναλωτής θα μεταβαίνει στο κατάστημα με το αποδεικτικό της παραγγελίας ή το SMS του καταστήματος και αφού αποστείλει ο ίδιος SMS (με τον κωδικό 2) στο 13033. Θα πρέπει επίσης να έχει μαζί του έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα ή άδεια οδήγησης).

Θα μπορεί να πληρώνει για το προϊόν είτε ηλεκτρονικά είτε με POS έξω από το κατάστημα, όπου θα γίνεται και η παράδοση. Θα υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής/αλλαγής εντός 14 ημερών.

Οι ουρές έξω από το κατάστημα δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 9 άτομα. Οι καταστηματάρχες πρέπει να φροντίζουν ώστε η αναμονή να μην υπερβαίνει τα 10 λεπτά

Όποια επιχείρηση βρεθεί σε έλεγχο με πελάτη στο εσωτερικό του καταστήματος θα καλείται να πληρώσει πρόστιμο από 2.000 έως 50.000 ευρώ ανάλογα με τα τ.μ.. Θα επιβάλλεται ταυτόχρονα και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία click away επιτρέπεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στον δρόμο και επομένως όχι σε κλειστά εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις που συστεγάζονται σε μεγάλα κτίρια. 

Στην πλατφόρμα e- katanalotis όσοι δεν έχουν e-shop 

H πλατφόρμα e-katanalotis θα μπορεί να αξιοποιηθεί από όσους δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα. Θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος για την επικοινωνία μεταξύ καταναλωτή και εμπόρου. Ο καταναλωτής θα στέλνει ένα μήνυμα με τον αριθμό παραγγελίας και ο έμπορος θα στέλνει αντίστοιχα το δικό του. 

Θα ταυτοποιείται ο αριθμός παραγγελίας και μέσω της πλατφόρμας θα αποστέλλεται στον καταναλωτή το sms για να μετακινηθεί και να παραλάβει το εμπόρευμα που έχει παραγγείλει. Το SMS που θα έπρεπε να στείλει η επιχείρηση στον πελάτη θα είναι δωρεάν, μέσω της πλατφόρμας. 

Οι αντιδράσεις

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΕΕ συνεδρίασε χθες εκτάκτως για να συζητηθούν οι εξελίξεις και σε ψήφισμα που εξέδωσε διαμαρτύρεται: «για την επινόηση και καθιέρωση αδοκίμαστων και αμφιλεγόμενων πρακτικών τύπου click away που πρακτικά ευνοούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και για την μη εφαρμογή κανόνων ισοτιμίας, ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους κλάδους του λιανικού εμπορίου».

Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει πλέον να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά την διαγραφή χρεών και επιπλέον ζητάει:

      1. Την άμεση θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» επιχειρηματικού τροφοδότη λογαριασμού που θα συνδεθεί με τα POS και θα δώσει στις επιχειρήσεις την στοιχειώδη ρευστότητα που απαιτείται για να σωθούν από το λουκέτο.

      2. Το πάγωμα όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι την επαναφορά της ομαλότητας στην αγορά και την ένταξή τους σε μία γενναία ρύθμιση.

      3. Την επαναφορά των 120 δόσεων για τις ήδη υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς περιορισμούς.

      4. Την άμεση αναστολή όλων των δόσεων επιχειρηματικών δανείων και την ρύθμιση του μεγάλου όγκου επιταγών που έχουν εκδοθεί με την προσδοκία του εορταστικού τζίρου.

      5. Την διατήρηση της μείωσης 40% των ενοικίων επαγγελματικής στέγης τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

      6. Τον σχεδιασμό ειδικής ενισχυμένης επιστρεπτέας προκαταβολής με στόχευση ειδικά το εμπόριο και με κριτήριο τη μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι.

      7. Την άμεση απόδοση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους μικρομεσαίους εμπόρους, για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.

      8. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για άσκηση επιτηδεύματος με τα καταστήματα κλειστά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
ΚΥΑ για lockdown έως 07/01

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News