Κοινωνία Σάββατο 12/12/2020, 15:55
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη «φάκα» της ΕΛ.ΑΣ. οργάνωση με λαθραία αλκοολούχα ποτά

Φωτ. Intimenews

 

Εγκληματική οργάνωση η οποία εισήγαγε λαθραία αλκοολούχα ποτά εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, έπειτα από διπλή επιχείρηση σε Αττική και Τρίπολη. 

Ειδικότερα όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, οκτώ μέλη συνελλήφθησαν ανάμεσά τους και ο αρχηγός της οργάνωσης και οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία, -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, καθώς και για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κ.λπ. συναφή αδικήματα. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη δέκα άτομα. 

Τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον περασμένο Ιανουάριο, προέβαιναν στην παράνομη εισαγωγή στη χώρα μας από τη Βουλγαρία αλκοολούχων ποτών, τα οποία αποθήκευαν, επεξεργάζονταν και στη συνέχεια διέθεταν σε κάβες, καταστήματα χονδρικού εμπορίου ποτών και μίνι μάρκετ, σε περιοχές της Αττικής και της Αρκαδίας.
 
Για τη διακίνηση των ποτών χρησιμοποιούσαν εικονικά παραστατικά, με παραλήπτες ανύπαρκτα πρόσωπα, ανύπαρκτες διευθύνσεις παράδοσης και διαφορετική περιγραφή εμπορευμάτων, ενώ λάμβαναν ειδικά μέτρα, προκειμένου να καθίσταται δυσχερής η αποκάλυψη τους από τις διωκτικές αρχές, όπως:  

επικοινωνούσαν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών ή δια ζώσης,
οι τηλεφωνικές τους συνδέσεις ήταν καταχωρημένες σε τρίτα πρόσωπα (ανύπαρκτους αλλοδαπούς), 
διακινούσαν τα ποτά σε μικρές ποσότητες, με πυκνά δρομολόγια,
δεν χρησιμοποιούνταν τραπεζικό σύστημα, αλλά πληρωμές στο εξωτερικό, μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς,
για τη μεταφορά χρησιμοποιούσαν μεταφορικές εταιρείες, ώστε να μην εντοπίζονται τα λαθρεμπορεύματα, καθώς μεταφέρονταν μαζί με άλλα νόμιμα εμπορεύματα, ενώ αποθήκευαν τα λαθραία ποτά σε χώρους οικιών και όχι σε εμφανείς αποθηκευτικούς χώρους.

Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(11.725) φιάλες με επικολλημένες ετικέτες επώνυμων εταιριών,
τουλάχιστον (10.026) αυτοκόλλητες ετικέτες,
(34.490) ευρώ και εργαλείο -πιστόλι θερμού αέρα,
μεγάλο αριθμό από ξύστρες, κοπίδια, κόλλες, σφουγγάρια, και 
(2) φορτηγά.

Οι ποσότητες αλκοολούχων ποτών που κατασχέθηκαν θα παραδοθούν στις Τελωνειακές Αρχές, ενώ το χρηματικό ποσό θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παράλληλα, λήφθηκαν δείγματα από την Χημική Υπηρεσία και παραγγέλθηκε η εξέτασή τους από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Από τα στοιχεία της έρευνας εκτιμάται ότι οι διακινούμενες ποσότητες αλκοολούχων ποτών ανέρχονται σε (132.416) φιάλες και σύμφωνα με το προσωρινό προσδιορισμό της αρμόδιας τελωνειακής Αρχής οι επιβαρύνσεις από τη διαφυγή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, τελών και χαρτοσήμων, αντιστοιχούν τουλάχιστον σε 1.300.000 ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News