Κοινωνία Παρασκευή 3/12/2021, 14:43
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Υγείας: Έκτακτη ενημέρωση το απόγευμα για την τρίτη δόση

Υπ. Υγείας: Έκτακτη ενημέρωση το απόγευμα για την τρίτη δόση

Ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Υπουργείο Υγείας σχετικά με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το χρόνο χορήγησης της ενισχυτικής δόσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, η ενημέρωση θα γίνει στις 18:00 από τον Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Πιθανότερο σενάριο

Νωρίτερα, ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι η Επιτροπή κατά πάσα πιθανότητα θα ανοίξει για όλους την τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες.

«Υπάρχουν τα διαθέσιμα ραντεβού έχουμε το μηχανισμό. Όταν ανοίξει η πλατφόρμα. Όσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου μέχρι τα μέσα Ιανουάριου θα έχουν εμβολιαστεί, έχουμε το μηχανισμό, θα το στηρίξουμε» δήλωσε. 

Επίσης, ανακοίνωσε πως χθες κλείστηκαν 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης, τα 17 χιλιάδες νέα ραντεβού για πρώτη δόση στους 60 ετών και άνω, και συνολικά από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί 45 χιλιάδες ραντεβού.  

«Θα γνωρίζουμε σε περίπου 10 μέρες αν τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Όμικρον» τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

«Κανείς δεν συζητάει αυτή τη στιγμή για τέταρτη δόση εκτός από πολύ εξειδικευμένες κατηγορίες ελαχίστων εξαιρέσεων ανοσοκατεσταλμένοι κλπ» τόνισε. 

«Έχουμε εμβολιάσει το 78% του ενήλικου πληθυσμού. Οι 60 και άνω είναι πιο ευπαθείς ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός», σημείωσε ο ίδιος.

Πιστοποιητικά στο εξωτερικό

Ο Μ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε επίσης ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό με δύο δόσεις και θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση αν πάνε σήμερα το απόγευμα στα ΚΕΠ και έχουν εμβολιαστεί εκτός Ελλάδας με ένα από τα τέσσερα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στη χώρα (ΑstraΖeneca, Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) θα φανούν οι δύο δόσεις στο δικό μας σύστημα. Επίσης, θα μπορούν να προγραμματίσουν ραντεβού για την αναμνηστική εδώ και μόνο στην περίπτωση που την πραγματοποιήσουν εδώ θα πάρουν ελληνικό και κατ’ επέκταση και ευρωπαϊκό πιστοποιητικό.  

Πρόσθεσε ότι για τα υπόλοιπα 5 εμβόλια που δεν χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα (Sinopharm, Sputnik κλπ) θα υπάρχει εκτίμηση στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό για να μην υποπέσουν στην υποχρεωτικότητα θα υπάρχει τεχνική λυση που θα αναπτυχθεί τις επόμενες 10 με 15 μέρες ανακοίνωσε.

Διαβάστε επίσης:

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιους αφορά το πρόστιμο – Ποιοι εξαιρούνται

Νέα μετάλλαξη Covid-19: Τέσσερα μέτρα για ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News