Κοινωνία Δευτέρα 29/11/2021, 21:58
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Πλεύρης: Εάν το ΕΣΥ χρειαστεί και άλλα κονδύλια θα δοθούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας

Θ. Πλεύρης: Εάν το ΕΣΥ χρειαστεί και άλλα κονδύλια θα δοθούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας

«Σημασία έχει να δούμε τι μοντέλο υγείας θέλουμε πέρα από δογματισμούς» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της δημόσιας Υγείας και το νέο ΕΣΥ.

Ο Θ. Πλεύρης απέρριψε την κριτική ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας, αναφέροντας ότι σήμερα έχουμε 12.000 άτομα που έχουν μπει στο ΕΣΥ ως υγειονομικό επικουρικό προσωπικό, 2.069 επικουρικούς ιατρούς και πάνω από 2.000 μόνιμους ιατρούς. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι την προηγούμενη πενταετία έγινε προκήρυξη συνολικά για 2.754 ιατρούς, και στα δύο χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έγιναν προκηρύξεις για 2.890 θέσεις μόνιμων ιατρών και καλύφθηκαν πάνω από 2.000 θέσεις, ενώ σε άγονες περιοχές που δεν καλύπτονται οι θέσεις που προκηρύσσονται, ξαναβγαίνουν οι προκηρύξεις.

Τα κονδύλια για το ΕΣΥ τα αυξήσαμε στα 4.5 εκατ. για το 2022, δήλωσε ο υπουργός. Ο ίδιος προσέθεσε ότι για τις έκτακτες δαπάνες για το 2021 προβλέφθηκαν και δόθηκαν 944 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2022, δεδομένου ότι γίνεται μια πρόβλεψη για ύφεση στην πορεία της πανδημίας, προβλέπονται δαπάνες ύψους 736 εκατ. ευρώ.

«Και ναι, εάν χρειαστούν και άλλα κονδύλια, όπως έγινε και το 2021, θα δοθούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Επίσης έχει προβλεφθεί 1,5 δισ. ευρώ να υπάρξει από το Ταμείο Ανάκαμψης για το ΕΣΥ» διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Σχετικά με τις ΜΕΘ, ο Θ. Πλεύρης ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 στο ΕΣΥ υπήρχαν 557 κλίνες και σήμερα είναι 1.300 και συνεχώς αυξάνονται.

Τόνισε πως σήμερα, το ΕΣΥ, παράλληλα έχει στη διάθεσή του και το σύνολο κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και για non-COVID και για COVID περιστατικά – και αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 200 τα περιστατικά που βρίσκονται σε ιδιωτικές δομές.

Δεν υπάρχει πίεση στην Αθήνα

Στην Αθήνα, είπε πως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει πίεση στο δημόσιο σύστημα, σε αντίθεση με την Θεσσαλονίκη και την Θεσσαλία, όπου ζητήσαμε και παίρνουμε κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα στην Θεσσαλία πήραμε 365 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα και για covid και για non-covid περιστατικά. Στη Θεσσαλονίκη, η «Αρωγή» έχει δώσει 200 κλίνες, η «Γενική Κλινική» 88 κλίνες, ο «Κυανός Σταυρός» έχει δώσει 30 κλίνες, η «Βιοκλινική» 15 κλίνες και το Διαβαλκανικό 30 κλίνες.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η επίταξη δεν σημαίνει ότι το κράτος δεν θα πληρώνει τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Αντίθετα, θα είναι υποχρεωμένο να αποζημιώνει (όπως άλλωστε κάνει και σήμερα) το νοσήλιο που έχει ορίσει ο ΕΟΠΠΥ. Συνεπώς δεν θα πρέπει να γίνει διασπάθιση του δημόσιου χρήματος με οριζόντιες «επιτάξεις».

Υπογράμμισε επίσης, πως το 85% των κρουσμάτων αφορά ανεμβολίαστους, καθώς και το 90% των νοσηλίων αφορά ανεμβολίαστους. Το 95% των νοσηλίων σε ΜΕΘ αφορά ανεμβολίαστους. Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή είμαστε στο 73% του ενήλικου πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί. Παράλληλα, τόνισε πως ήμασταν «οι πρώτοι που πήραμε μονοκλωνικά από το ευρωπαϊκό πακέτο συμφωνίας, καθώς αυτά εγκρίθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 12/11 και στις 11/12 είχαμε τα μονοκλωνικά φάρμακα, που και αυτά χορηγούνται δωρεάν σε όσους τα έχουν ανάγκη».

Διαβάστε επίσης:

Θ. Πλεύρης: Μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους

Θ. Πλεύρης: Τα μέτρα πίεσαν τους νέους – Τα δύο σενάρια για την πορεία της πανδημίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News