Κοινωνία Τετάρτη 24/11/2021, 18:06
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθημερινή Summits – Health: Πώς συμβάλλει η επιστήμη δεδομένων στον τομέα της Υγείας

Panel Discussion: Το μέλλον της Υγείας

Καθημερινή Summits – Health: Πώς συμβάλλει η επιστήμη δεδομένων στον τομέα της Υγείας

Η επιστήμη δεδομένων στον κλάδο της Υγείας εστιάζει πλέον περισσότερο στην πρόληψη των ασθενειών, με αποτέλεσμα να αλλάζει σταδιακά και ο τρόπος θεραπείας τους, δήλωσε στην παρέμβασή του στο Καθημερινή Health Summit ο Δρ. Βαγγέλης Βεργέτης, συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της Intelligencia. Ο ίδιος τόνισε ότι η συγκέντρωση δεδομένων υγείας είναι αποδοτική εφόσον πληροί τρεις προϋποθέσεις, δηλαδή γίνεται για κάποιον συγκεκριμένο σκοπό, σε υψηλή ποιότητα και αναλύεται από ειδικά μηχανήματα. Συνεπώς, η χρήση βιομετρικών ρολογιών για παράδειγμα ή η εγκατάσταση εφαρμογών υγείας στο κινητό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η συγκέντρωση ιατρικών δεδομένων είναι αποδοτική.

Από την πλευρά του ο Στέλιος Παπαδόπουλος, πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Biogen προσέθεσε ότι «αδιαμφισβήτητα επαναπροσδιορίζουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε κάθε πτυχή της επιχείρησής μας» λόγω της επιστήμης δεδομένων που αλλάζει μεταξύ άλλων τον τρόπο παρασκευής φαρμάκων, τις κλινικές δοκιμές, τη διανομή, την εφοδιαστική αλυσίδα και το marketing.

Μιλώντας επίσης για το θέμα της διάρκειας ζωής ο Σ. Παπαδόπουλος έθεσε ένα θέμα προς διερεύνηση: εάν υπάρχει πράγματι ένα ανώτατο όριο στον χρόνο ζωής ή εάν μπορεί να επεκταθεί με της σωστή συντήρηση μέσω ιατρικών βοηθημάτων.

Στην παρέμβασή του, ο Γιώργος Γιανκόπουλος, πρόεδρος και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της Regeneron Pharmaceuticals, τόνισε όμως ότι η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή εντοπίζει απλώς τα μοτίβα των δεδομένων. Τόνισε συνεπώς ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η χρήση της και η απόδοσή της στον τομέα της υγείας. Θα πρέπει, είπε, να δούμε το δυναμικό της χρήσης δεδομένων, καθώς είναι αδόμητα και χρειάζονται κατάλληλη επεξεργασία.

Όσον αφορά στη χρήση βιομετρικών ρολογιών ή apps για την υγεία ο Γ. Γιανκόπουλος τόνισε ότι ναι μεν έχουν κάποια αξία, αλλά γενικά για να είναι κανείς υγιής και να ζήσει περισσότερο χρειάζεται να ακολουθήσει τέσσερις απλές αρχές: να μην καπνίζει, να μην πίνει, να χάσει κιλά και να κοιμάται καλά. Το πρόβλημα είναι όμως, κατά τον ίδιο, ότι ο κόσμος λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε μας εμποδίζει να ακολουθήσουμε τις τέσσερις αυτές αρχές.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News