Κοινωνία Τετάρτη 24/11/2021, 15:38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθημερινή Health Summit, Γ. Τσακίρης: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος 

Η πανδημία συνέβαλε στη γρήγορη υιοθέτηση των τεχνολογιών και ένα κομμάτι αφορά και την υγεία

Καθημερινή Health Summit, Γ. Τσακίρης: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος και θα έρθει θέλουμε δεν θέλουμε καθώς όλα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση και μοιραία θα συμπαρασύρει και την υγεία. 
 
Σε αυτό το σχόλιο προχώρησε ο Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από το πάνελ του Καθημερινή Health Summit με θέμα «Αξιοποιώντας Όλη τη Δυναμική του Ψηφιακού Μετασχηματισμού». 

Όπως επισήμανε η ψηφιοποίηση του κλάδου της υγείας αφορά το αρμόδιο υπουργείο, όμως το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων υποστηρίζει αυτή τη μετάβαση με χρηματοδότηση. Μάλιστα όπως αποκάλυψε στα 3 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια συμπεριλαμβάνονται μερικά πολύ σημαντικά έργα για την υγεία. 

Η πανδημία συνέβαλε στη γρήγορη υιοθέτηση των τεχνολογιών και ένα κομμάτι αφορά και την υγεία και στόχος είναι η υγεία να ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθότι βρίσκεται πιο πίσω, αν και ΗΔΙΚΑ έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, τόνισε ο κ. Τσακίρης 

Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στη τεχνολογία που δημιουργείται στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική, με τις λύσεις που προσφέρουν οι startups να είναι πρωτόγνωρες και πρωτοποριακές, κατέληξε. 

Χρίστος Δήμας

Στη σύμπραξη του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα αναφέρθηκε και ο Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, καθώς αυτή η συνεργασία ήταν ο λόγος για τη γρήγορη κυκλοφορία του εμβολίου.

Σε αυτό που στάθηκε όμως ήταν στο πλαίσιο για την καινοτομία που υπήρχε μέχρι σήμερα. «Δεν ξέραμε τι είναι οι startups, για να ασκήσεις πολιτική πρέπει να ξέρεις με ποιους έχεις να κάνεις. Δεν υπήρχαν στοιχεία για τις εταιρείες, με το Elevate Greece έχουμε δώσει κίνητρα με τους angel investors, με ένα δίκτυο από τράπεζες, με την πρόσβαση σε παγκόσμια δίκτυα καινοτομίας, με μέντορινγκ». Όπως υπογράμμισε ο τομέας που έχει τις περισσότερες startups είναι αυτός του biotech. 

Η Ελλάδα δεν είχε ένα χώρο καινοτομίας με αποτέλεσμα να γίνονται συνέργειες, γι αυτό επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την πρώτη πολιτεία καινοτομίας, κατέληξε. 

Νίκη Τσούμα

Από τη μεριά της η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος ΗΔΙΚΑ, επισημάνε ότι η ΗΔΙΚΑ είναι γένους θηλυκού και έχει διττή σημασία, καθώς γέννησε ιδέες, εφαρμογές και καινοτομία. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς λογισμικού με το 50% που εργάζονται να είναι γυναίκες. Ερωτηθείσα, απάντησε ότι στην ΗΔΙΚΑ απασχολούνται σχεδόν 200 εργαζόμενοι οι οποίοι σχεδόν όλοι είναι άνθρωποι της τεχνολογίας.

«Είχαμε σχεδιάσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό με ότι ξέραμε, μέχρι που ήρθε η πανδημία οπότε οι χρόνοι μίκρυναν και δύο χρόνια μετά έχουμε παράξει ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες πολύ πιο σύντομα από ότι είχαμε σχεδιάσει. Είχαμε συντονισμό σε όλα αυτά από τον υπουργό, τον κ. Πιερρακάκη», ανέφερε. 

Ήδη έχουμε 160.000 downloads τόνισε αναφορικά με την εφαρμογή My health app. Σε αναφορά της για τον ηλεκτρονικό φάκελο απάντησε πώς είναι μια μακρά διαδρομή και το ζήτημα είναι τα δεδομένα να είναι άμεσα διαθέσιμα στους πολίτες και τους γιατρούς. 

«Χρειάζεται σωστή εξαγωγή, κωδικοποίηση και ταξινόμηση», κατέληξε. 

Eirini Schlosser

Κλειθείσα να σχολίασει τα δομημένα δεδομένα η Eirini Schlosser, MSc, Σύμβουλος Κλινικών Εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, Δ/νων Σύμβουλος Dyania Health, στάθηκε στη σωστή αξιοποίηση των δεδομένων. 

«Να αυξήσουμε την ταχύτητα των κλινικών μελετών κρατώντας όμως την ίδια προσέγγιση», επισήμανε.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της ήταν ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει πολλές χώρες στην ψηφιοποίηση των δεδομένων όπως τις ΗΠΑ.

Αλέξανδρος Μπέρλερ

Ο Αλέξανδρος Μπέρλερ, Διευθυντής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, Γνώμων Πληροφορική ΑΕ, έκανε λόγο για την ύπαρξη μιας εύρωστης και ικανής αγοράς για να εκμεταλλευθεί τα εξαιρετικά πράγματα της ΗΔΙΚΑ.  

Σχολιάζοντας για τον ηλεκτρονικό φάκελο, σημείωσε ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς οι περισσότεροι φάκελοι δεν βρίσκεται στον δημόσιο αλλά στον ιδιωτικό τομέα, οπότε πρέπει να συνεργαστούν οι δύο τομείς. 

«Έχουμε την ΗΔΙΚΑ, έχουμε τα χρήματα, μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο όπως η Γερμανία και η Γαλλία για να πάμε πιο γρήγορα σε ένα σύστημα όπου όλες οι πηγές θα είναι συνδεδεμένες με διεθνή πρότυπα», όπως δήλωσε. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Καθημερινή Health Summit – Χρ. Σταϊκούρας: Δαπάνες 11,7 δισ. ευρώ και 6.000 προσλήψεις στην υγεία το 2022

Καθημερινή Health Summit: Αύξηση έως και 8% στο ΑΕΠ από τις επενδύσεις στο φάρμακο

Καθημερινή Health Summit: Back up στις ΜΕΘ με 7.000 εκπαιδεύσεις σε 5 χρόνια

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News