Κοινωνία Τετάρτη 24/11/2021, 13:24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθημερινή Health Summit: Τα μαθήματα της πανδημίας και οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας

Καθημερινή Health Summit: Τα μαθήματα της πανδημίας και οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας

Στα μαθήματα που αφήνει πίσω της η κρίση της πανδημίας, σε όσα το σύστημα υγείας θα πρέπει να κρατήσει από αυτή την περίοδο αλλά και στα κενά που αναδείχθηκαν και τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας, αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ «Οικοδομώντας ένα ανθεκτικό και ισχυρό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης» του Καθημερινή Health Summit.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνδυαστεί το δημόσιο σύστημα υγείας με τον πολύ ισχυρό ιδιωτικό τομέα υγείας της Ελλάδας, προκειμένου να ενισχυθούν οι υπηρεσίες υγείας, διατηρώντας την προσβασιμότητα σε αυτές. Και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το δημόσιο σύστημα υγείας ενισχύθηκε σημαντικά, τόσο από το κράτος όσο και από δωρεές ιδιωτών.

Ο Ανδρέας Ξανθός, πρώην  υπουργός Υγείας και τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τα διαχρονικά κενά και ελλείμματα τα οποία ανέδειξε η πανδημία, αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια φροντίδα, τον οικογενειακό γιατρό, την κοινοτική φροντίδα, την κατ’ οίκον παρακολούθηση, την επείγουσα ιατρική, τις κλινικές λοιμώξεων στα νοσοκομεία, την εντατική θεραπεία, τη μετα-νοσοκομειακή φροντίδα και αποκατάσταση, την ιατρική της εργασίας, τη γηριατρική, την ανακουφιστική φροντίδα και την περιβαλλοντική υγεία. Προειδοποίησε παράλληλα για μία μη αναστρέψιμη τάση μετανάστευσης των επιστημόνων υγείας προς το εξωτερικό και από το ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι το ΕΣΥ δεν είναι πια ελκυστικό για τους νέους γιατρούς.

Ο Νίκος Δέδες, Γενικός Γραμματέας Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός ασθενοκεντρικού συστήματος υγείας, σημειώνοντας ότι η κρίση ανέδειξε την τεράστια σημασία που έχει η υγεία ως προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική ζωή. Τα χρήματα που δίνονται στο υπουργείο υγείας θα πρέπει να είναι μία επένδυση, όχι μία δαπάνη, σημείωσε.

Το πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή», Πέννυ Μπουλούτζα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News