Κοινωνία Δευτέρα 22/11/2021, 19:00
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μ. Θεοδωρίδου: Αντισώματα μέσα σε τρεις ημέρες από την τρίτη δόση

Μ. Θεοδωρίδου: Αντισώματα μέσα σε τρεις ημέρες από την τρίτη δόση

«O εμβολιασμός κατά της covid-19 προστατεύει και από την λοίμωξη και από την σοβαρή νόσο, η οποία είναι τρεις φορές συχνότερη σε ανεμβολίαστους, η εισαγωγή δύο φορές και ο θάνατος επτά φορές», δήλωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

«Από τους εμβολιασμένους που έκαναν την τρίτη δόση, μόλις 6 άτομα από τα 5.000 νόσησαν, ενώ από την ομάδα των ανεμβολίαστων 123», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της τρίτης δόσης ειδικά σε ευάλωτους πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο.

«Οι εμβολιαζόμενοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό κι ο κίνδυνος αυξάνεται όταν υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο», ωστόσο για μικρότερο διάστημα, είπε και πρόσθεσε: «Η ενίσχυση της ανοσίας με την 3η δόση θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και την διασπορά του ιού στο περιβάλλον».

Η ίδια προσέθεσε ότι μετά την χορήγηση της 3ης δόσης, η ανάπτυξη των αντισωμάτων συμβαίνει γρήγορα, καθώς χρειάζεται μία έως τρεις ημέρες.

«Η φυσική λοίμωξη δεν προστατεύει, υπάρχουν διαταραχές που αφήνουν κενά», είπε επικαλούμενη μια σχετική έρευνα. «Νόσος και εμβολιασμός, δηλαδή η υβριδική ανοσία, προσφέρει την καλύτερη δυνατή ανοσία», υπογράμμισε.

Τόνισε επίσης, ότι η μετάλλαξη Δέλτα αύξησε τις περιπτώσεις επαναλοίμωξης.

Υπενθύμισε ακόμα τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, λέγοντας ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 2.300.000 πολίτες.  «Εμβολιασμός για τον covid-19, εμβολιασμός και για την γρίπη», κατέληξε η ίδια.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι «το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι σε πλήρη ανάπτυξη, έχουμε την δυνατότητα για πάνω από 110.000 εμβολιασμούς την ημέρα».

Ερωτώμενος σχετικά με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για τον έλεγχο των πιστοποιητικών στις εισόδους των Ιερών Ναών, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι «ο εμβολιασμός δεν έχει καμία σχέση με θέμα πίστης», για να προσθέσει ότι «είμαστε σε καλή συνεργασία με την εκκλησία και πιστεύουμε ότι θα βρεθεί λύση και σε αυτό το θέμα».

Το 62,3% του γενικού πληθυσμού (71,8% του ενήλικου πληθυσμού) έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Τριών ειδών χώροι από σήμερα – Τι ισχύει, οι στόχοι της κυβέρνησης

Κορωνοϊός: 7.287 νέα κρούσματα, 105 νέοι θάνατοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News