Κοινωνία Κυριακή 21/11/2021, 14:54
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Θωμαΐδης: Σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα – Βρισκόμαστε πιθανόν στην κορύφωση

Ν. Θωμαΐδης: Σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα – Βρισκόμαστε πιθανόν στην κορύφωση

Eικόνα σταθεροποίησης παρουσιάζει το ιικό φορτίο στα λύματα τις τελευταίες ημέρες, όπως ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. Εκτίμησε μάλιστα πως με τα νέα μέτρα το ιικό φορτίο θα μειωθεί και πως βάσει αυτών των δεδομένων, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος δεν θα αγγίξει τους εκατό νεκρούς.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα επίπεδα του ιικού φορτίου στα λύματα είναι σταθεροποιημένα, δεν παρατηρείται κάποια περαιτέρω αύξηση. Αυτό σημαίνει ότι δεν διαφαίνεται επιπλέον άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική. Επομένως, βρισκόμαστε πιθανότατα στην κορύφωση» είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84.

Όπως παρατήρησε, «τα μέτρα που επιβλήθηκαν φαίνεται πως λειτούργησαν και σε αυτό συνέβαλε και η εντατικοποίηση των εμβολιασμών τις τελευταίες ημέρες και ειδικά της τρίτης δόσης».

Ειδικότερα, όπως εξήγησε, η επιδημιολογία των λυμάτων που επιβλέπει ο ΕΟΔΥ, δείχνει ότι την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε σταθεροποίηση σε όλες τις περιοχές της χώρας μας, εκτός από την Πάτρα όπου υπάρχει αύξηση ενώ και στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να σταθεροποιηθεί η κατάσταση το προσεχές διάστημα.

«Όπως αποτυπώνεται από την καμπύλη των κρουσμάτων, ο ρυθμός αύξησής τους τείνει προς επιβράδυνση. Ενδεχομένως να υπάρξει και εκεί σταθεροποίηση τις επόμενες εβδομάδες».

Τόνισε, πάντως, πως αν εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί, θα υπάρξει σύντομα μείωση των κρουσμάτων σε ποσοστό 25%.

Σχετικά με το ποια αναμένεται να είναι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, εκτίμησε ότι «τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι χαμηλός ο αριθμός. Μέχρι τότε αναμένουμε να έχει ενταθεί ο εμβολιασμός και είναι πολύ σημαντικό να επιταχυνθεί η τρίτη δόση του εμβολίου».

Για το εάν η πανδημία του Covid-19 θα εξακολουθήσει να μας ταλαιπωρεί και το 2022 απάντησε: «Αν δεν υπάρξουν κάποια νέα στελέχη του ιού τα οποία θα δημιουργήσουν κάποια αναταραχή, η κατάσταση θα είναι καλύτερη τη νέα χρονιά. Ωστόσο, δεν θα σταματήσει ξαφνικά η κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα γιατί έχει τη δυνατότητα να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News