Κοινωνία Σάββατο 20/11/2021, 14:43
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Κ. Χατζηδάκης: Ψηλά στην ατζέντα η παιδική προστασία

Κ. Χατζηδάκης: Ψηλά στην ατζέντα η παιδική προστασία

Τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και που δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας με στόχο την παιδική προστασία επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών.

«Η παιδική προστασία είναι ψηλά στην ατζέντα μας στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων» αναφέρει, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι μόνο με τον πρόσφατο νόμο 4837/2021 για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας:

  • Ενισχύθηκε η πρόληψη και η αντιμετώπιση περιστατικών παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης, θεσπίζοντας το Εθνικό Σύστημα Καταγραφής και Παρακολούθησης Αναφορών περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων, ορίζοντας υπεύθυνο προστασίας ανηλίκων ανά δομή και θέτοντας ως προϋπόθεση το λευκό ποινικό μητρώο για εργαζόμενους σε δομές.
  • Θεσμοθετήθηκε το πρόγραμμα «Κυψέλη», που αναβαθμίζει και αναμορφώνει την προσχολική αγωγή, θέτοντας στο επίκεντρο το παιδί.
  • Ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί (Child Guarantee) , προκειμένου να έχουν όλα πρόσβαση σε βασικά αγαθά, αλλά και ίσες ευκαιρίες στην ασφαλή οικογενειακή ένταξη και την εκπαίδευση.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης το υπουργείο ολοκλήρωσε πρόσφατα τη Στρατηγική Αποϊδρυματοποίησης και το Σχέδιο Δράσης της» επιδιώκοντας τον μετασχηματισμό των μεγάλων ιδρυμάτων, ώστε σταδιακά τα παιδιά να εντάσσονται σε εναλλακτικές δομές διαβίωσης, όπως είναι και οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

«Φυσικά δεν σταματούμε σε αυτά. Σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε μια σειρά από άλλες δράσεις (πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης για παιδιά με αναπηρία και για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές 0-6 ετών, δημιουργία 150 Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά 12-15 ετών κ.λπ.)» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «στόχος είναι με έργα και όχι με λόγια να θέσουμε στο επίκεντρο της προσοχής μας αυτό που αγαπάμε όλοι μας πιο πολύ: τα παιδιά μας».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News