Κοινωνία Τετάρτη 17/11/2021, 18:43
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Voula Project: Προσέφυγε εκ νέου ο Δήμος στο ΣτΕ

Voula Project: Προσέφυγε εκ νέου ο Δήμος στο ΣτΕ

Τη δικαστική οδό έχει πάρει ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης για την ανακοπή του «Project Voula», της επένδυσης προϋπολογισμού 136 εκατ. ευρώ που εκτείνεται στο κτήμα Κόνιαρη έκτασης 71 στρεμμάτων. Ο Δήμος έχει υποβάλει συνολικά τρεις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις οποίες ζητάει ακύρωση της απόφασης του Αυγούστου από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων που εντάσσει το επενδυτικό σχέδιο του Project Voula στο νόμο περί προσέλκυσης στρατηγικών επενδύσεων.

Το κτήμα Κόνιαρη πωλήθηκε τον Αύγουστο του 2020 από το Μουσείο Μπενάκη στο επενδυτικό όχημα VHPH Properties των Hines και Henderson Park έναντι 43 εκατ. ευρώ.

Η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με το νομικό επιτελείο του Δήμου προσέφυγε στις 12 Νοεμβρίου στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι το Project Voula δεν δύναται να υπαχθεί στη διαδικασία των στρατηγικών επενδύσεων του εν λόγω νόμου και να προχωρήσει με τη διαδικασία fast track, διότι δεν αποτελεί στρατηγική επένδυση, ενώ υποστηρίζει ότι οι σχεδιαζόμενες χρήσεις (τουριστική κατοικία) δεν προβλέπονται ευθέως από το υφιστάμενο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής. 

Παράλληλα, με νέα αίτησή του στο ΣτΕ, ο Δήμος πρόκειται να ζητήσει την αναστολή εκτέλεσης της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης.

Με προσφυγή που υποβλήθηκε στις 25 Οκτωβρίου, ο Δήμος έχει ζητήσει από το ΣτΕ την ακύρωση της σιωπηρής αρνήσεως του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αναφέρεται στην άπρακτη πάροδο τριμήνου από τις 25 Μαΐου, ημερομηνία υποβολής των ζητηθέντων από τη Διοίκηση συμπληρωματικών στοιχείων επί αιτήματός του Δήμου για την έκδοση απόφασης περί αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στα ΟΤ 251, 259, 255, 255Α, 256, 247, 252, 262 και 263, για χρονικό διάστημα 12 μηνών με δυνατότητα παράτασης εφόσον απαιτηθεί, σε εκτέλεση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Σε εκτέλεση της εν λόγω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε υποβληθεί αίτημα του Δήμου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το οποίο ζητήθηκε η έκδοση απόφασης περί αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών εντός της Πολεοδομικής Ενότητας 5 (Εξοχή) της Δημοτικής Ενότητας Βούλας.

Για την τεκμηρίωση της πολεοδομικής ανάγκης έκδοσης της απόφασης περί αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και οικοδομικών εργασιών, ο Δήμος συνυπέβαλε τις ανωτέρω αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και Τεχνική Μελέτη-Τεκμηρίωση της Υπηρεσίας Δόμησης.

Για την τεκμηρίωση της πολεοδομικής ανάγκης έκδοσης της απόφασης περί αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και οικοδομικών εργασιών, ο Δήμος συνυπέβαλε την 19 8.2.2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία, έπειτα από μελέτη τεκμηρίωσης της Υπηρεσίας Δόμησης, προβλέπει τη μείωση του συντελεστή δόμησης στην περιοχή του Project Voula από 0,6 σε 0,3 στο υπό ολοκλήρωση Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ). 

Ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος εξαρχής δήλωσε αντίθετος στο έργο, δήλωσε: «Συνεχίζουμε με ένταση τον αγώνα για τη διατήρηση της μοναδικής, πράσινης φυσιογνωμίας της πόλης μας. Λέμε ναι στις πραγματικές επενδύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου. Λέμε όμως ηχηρό ΟΧΙ στην «πριμοδότηση» της ανεξέλεγκτης δόμησης, στην επιβάρυνση των χρήσεων γης  και στη μείωση του πράσινου ισοζυγίου της περιοχής».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Πράσινο φως» σε τέσσερις στρατηγικές επενδύσεις ύψους 761,35 εκατ. ευρώ

Μήνυση για το project Βούλα από τον Δήμο Βουλιαγμένης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News