Κοινωνία Κυριακή 14/11/2021, 09:33
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Μ. Γκάγκα: Τα μέτρα μπορεί να γίνουν πιο αυστηρά

Μ. Γκάγκα: Τα μέτρα μπορεί να γίνουν πιο αυστηρά

Tο ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων άφησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφερόμενη γενικότερα στην αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων σε όλα τα κράτη. «Εμείς λέμε ότι ο πολίτης πρέπει να έχει τεστ για να μην κολλήσει κάποιος άλλος, ενώ η Γερμανία και η Αυστρία λένε ότι ούτε ο ίδιος ο πολίτης πρέπει να “εκτεθεί” κατά κάποιον τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι προτάσεις συζητιούνται συνεχώς από την Επιτροπή. Υπάρχει επιτήρηση καθημερινά. Αν χρειαστεί να ληφθούν και άλλα μέτρα, θα ληφθούν. Πρέπει να μας πει η Επιτροπή την πρόταση για να έρθει να συζητηθεί για να γίνει μέτρο», είπε η κ. Γκάγκα.

Αναφορικά με την πιθανότητα να επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ, η κ. Γκάγκα είπε, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, πως «με την έννοια να μην κινδυνεύουν οι υπόλοιποι που είναι εμβολιασμένοι και ο ίδιος από άλλους που είναι ανεμβολίαστοι, μπορεί να υπάρξει τέτοιο μέτρο. Όμως, δεν έχουμε παρατηρήσει αυξημένο πρόβλημα από τα σούπερ μάρκετ, διότι τηρείται η χρήση της μάσκας. Επίσης, δεν υπάρχει σύσταση από την Επιτροπή για άλλα μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς», επισήμανε.

«Πιθανότατα θα αυξηθούν οι ανάγκες για διασωληνωμένους, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς και κάποιοι θα χρειαστούν διασωλήνωση. Έχουν δημιουργηθεί περίπου 1.200 κρεβάτια ΜΕΘ. Μέχρι πριν μια εβδομάδα ήταν μισά – μισά για ασθενείς με κορωνοϊό και τους υπόλοιπους ασθενείς. Τώρα μετατρέπουμε περισσότερα για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό», ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.

Απαντώντας σε αναφορές και επικρίσεις για θανάτους ασθενών που είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η κ. Γκάγκα είπε ότι «καθημερινά μπορεί να διασωληνωθούν άρρωστοι και σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και σε κλινικές». Σημειώσε ωστόσο ότι δεν πεθαίνει κόσμος εκτός ΜΕΘ, διότι δεν λαμβάνει τις κατάλληλες παροχές. 

Επίσης, απέκρουσε όσα ακούγονται και είπε ότι δεν παρατηρήθηκε έλλειψη σε κανένα νοσοκομείο για οξυγόνο. «Τα πιο πολλά νοσοκομεία άλλαξαν από πέρσι τα δίκτυα και έχουν διπλές δεξαμενές και έχουν ευχέρεια για παροχή πολλαπλάσια των αναγκών που μπορεί να προκύψουν».

Αναφορικά με την επίταξη ιδιωτών γιατρών, η κ.Γκάγκα είπε ότι οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων έχουν διαβεβαιώει ότι θα υπάρξει ανταπόκριση, «συνεπώς θα πρέπει να δούμε τους αριθμούς αύριο και θα δούμε τι πρόκειται να γίνει».

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς, είπε πως «έχουμε ένα ποσοστό εμβολιασμού στους ενήλικες πάνω από το 70%. Στην αρχή λέγαμε αυτό το ποσοστό θα χρειαζόταν για ένα τείχος ανοσίας. Στα πολύ μικρά παιδιά, στους νέους είναι τα υψηλότερα ποσοστά των ανεμβολίαστων, ενώ μας προβληματίζουν οι ανεμβολίαστοι των ατόμων άνω των 65 ετών».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News