Κοινωνία Πέμπτη 11/11/2021, 17:59
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα έργα – «φωτοδότες» στη βόρεια Εύβοια

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Τα έργα – «φωτοδότες» στη βόρεια Εύβοια

Τα  πρώτα έργα – «φωτοδότες» για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας εξετάστηκαν κατά τη σημερινή σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία αφορούσε την 3η φάση αναγέννησης της πυρόπληκτης περιοχής.

«Ποτέ δεν ήμουν αντιμέτωπος με ένα τόσο οραματικό σχέδιο για την πατρίδα μας, το οποίο εκπηγάζει -και αυτή είναι η αξία του- μέσα από μία φυσική καταστροφή» τόνισε ο Σταύρος Μπένος, αρμόδιος για την επόμενη ημέρα στην πληγείσα Εύβοια. 

«Ό,τι έχουμε ονειρευτεί ως παρέμβαση, ως δράση και κυρίως ως μεταρρύθμιση εγώ αυτό που θα σας δείξω μετά, μέσα από τους περίφημους “Φωτοδότες” -που θα αρχίσουμε να τους βλέπουμε από την άνοιξη και μετά» έσπευσε να προσθέσει. 

Τι εννοεί με τη λέξη «φωτοδότες»; Όπως εξήγησε το έμπειρο στέλεχος, πρόκειται για έργα που «θα φωτίσουν επιχειρησιακά και πνευματικά την περιοχή και τους ανθρώπους, ενώ θα τους δώσουν εικόνες του μέλλοντος τους». Μάλιστα, επεσήμανε ότι οι συγκεκριμένοι «φωτοδότες» μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλες περιοχές της χώρας. 

«Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εργαστήρι νέων δημόσιων πολιτικών που αφορούν την Περιφερειακή πολιτική και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Αν καταφέρουμε -και θα τα καταφέρουμε- να κάνουμε πράξη αυτό το σχέδιο καταλαβαίνετε ότι ανοίγονται τελείως καινούργιοι ορίζοντες για την μεταλαμπάδευση του θεωρητικά σε ολόκληρη τη χώρα» έσπευσε να πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την ταχύτητα εκταμίευσης των αποζημιώσεων, σχολιάζοντας ότι «μόνο κακόπιστοι επικριτές μας δεν θα αναγνώριζαν ότι το ελληνικό κράτος κινήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ως προς τις αποζημιώσεις μέσα από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής». 

Επανερχόμενος στο σχέδιο ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, επανέλαβε ότι «θα αποτελέσει το μοντέλο για έναν νέο τρόπο να αντιλαμβανόμαστε την ολιστική ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας τον θεσμό των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων, έτσι ώστε όλες οι πρωτοβουλίες να αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου σχεδίου». 

Στη συνέχεια, στάθηκε στα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, τα οποία έχουν δρομολογηθεί με «ταχύτητα πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά. 

Στη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε το πλάνο για την εκπόνηση 14 μελετών, οι οποίες αφορούν στη συνολική ανασυγκρότηση της περιοχής και δεν θα κοστίσουν στο ελληνικό δημόσιο, καθώς χρηματοδοτούνται από χορηγούς. Οι μελέτες θα είναι έτοιμες τον Σεπτέμβριο του 2022: 

  • «Εκπόνηση συνολικού Master Plan  για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας». 
  • «Εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για το «Νέο Δάσος»,  με τίτλο “Master Plan για το Νέο Δάσος”». 
  • «Εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία χώρου καινοτομίας  στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας». 
  • «Εκπόνηση μελετών για το Ψηφιακό Κύμα και την Πράσινη Ζώνη  στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας». 
  • «Εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για τον πολιτισμό». 
  • «Στρατηγική μελέτη υποδομών της Ευβοίας». 
  • «Μελέτη  υλοποίησης της ανασυγκρότησης του αγροδιατροφικού τομέα της Β. Εύβοιας». 
  • «Μελέτη για τα κοινωνικά δίκτυα της Βόρειας Ευβοίας». 
  • «Μελέτη για το ανθρώπινο (πληθυσμιακό/δημογραφικό) δυναμικό της Βόρειας Ευβοίας». 
  • «Στρατηγικός Σχεδιασμός Marketing για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Εύβοιας». 
  • «Καταγραφή των επιτυχημένων διεθνών πρακτικών στον τομέα της ανάκαμψης τουριστικών προορισμών μετά από φυσικές καταστροφές (benchmarking report)». 
  • «Eκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου  του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού». 
  • «Eκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου  του Δήμου  Μαντουδίου -Λίμνης- Αγίας Άννας». 
  • «Συνοδευτική μελέτη εξειδίκευσης του συνολικού Master Plan», ανάμεσα στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ». 

Τα έργα που προβλέπονται στις μελέτες, στο μεγαλύτερο μέρος τους, θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία»: Εντός του 2022 ξεκινούν τα έργα

Έκτακτη χρηματοδότηση 15,94 εκατ. ευρώ στις πυρόπληκτες περιοχές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News