ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ανοδική πορεία οι εμβολιασμοί – Τι δείχνουν οι αριθμοί

Σε ανοδική πορεία οι εμβολιασμοί – Τι δείχνουν οι αριθμοί

Αχτίδα αισιοδοξίας, παρά τη μεγάλη έκρηξη των κρουσμάτων, φέρνει η άνοδος των εμβολιασμών τις τελευταίες ημέρες. Τα τελευταία τρία 24ωρα έχουν κλειστεί 60.000 νέα ραντεβού για πρώτη δόση, ενδεικτικό πως αρκετοί συμπολίτες μας έχουν πεισθεί πως πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 20.000 νέα ραντεβού ημερησίως, αριθμό σχεδόν τετραπλάσιο από τα περίπου 5.000 που κλείνονταν ημερησίως μέχρι πρότινος. 

Την ίδια ώρα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα ραντεβού και για την τρίτη δόση, που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη ώστε να μην παρουσιάσει ρωγμές το τείχος ανοσίας. Περίπου 30.000 ραντεβού κλείνονται καθημερινά για την τρίτη δόση. Το θέμα έθιξε και ο πρωθυπουργός στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, λέγοντας: «Όπως έχουμε πει πολλές φορές υπάρχει όντως μία σημαντική έξαρση κρουσμάτων, η οποία είναι πρωτίστως έξαρση περιστατικών μεταξύ ανεμβολίαστων. Υπάρχει μία μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα».

Πρόσθεσε ωστόσο πως «υπάρχει όμως και η άλλη όψη της πραγματικότητας: ότι μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες κλείστηκαν πάνω από 60.000 νέα ραντεβού για πρώτους εμβολιασμούς και η ροή για την 3η αναμνηστική δόση είναι σταθερή, 30.000 περίπου ραντεβού την ημέρα. Θυμίζω ότι πέρυσι τον Δεκέμβριο, σε μία μέτρηση η οποία είχε γίνει, μόλις το 33% των ενηλίκων μας έλεγαν ότι θα εμβολιαστούν σίγουρα, ενώ 11 μήνες μετά είναι εμβολιασμένο το 73% των ενηλίκων Ελλήνων».

Η κυβέρνηση θεωρεί πως το επόμενο διάστημα ενόψει και της εισόδου του χειμώνα οι εμβολιασμοί θα αυξηθούν βοηθώντας να επεκταθεί το τείχος ανοσίας. Οσον αφορά το τέταρτο κύμα, σύμφωνα με πληροφορίες του moneyreview.gr, τα μοντέλα που εξετάζει η κυβέρνηση δείχνουν το πικ εντός του Νοεμβρίου και «επιπέδωση» μέσα στον Δεκέμβριο. Τούτο σε συνδυασμό με την αύξηση των εμβολιασμών, αφήνει χαραμάδες αισιοδοξίας, πως το τέταρτο κύμα, δεν θα έχει καμία σχέση με το περσινό που εκτός της διάρκειας του έφερε χιλιάδες απώλειες ανθρώπων. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News