Κοινωνία Τρίτη 2/11/2021, 09:36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μονoκλωνικά αντισώματα: Πότε και σε ποιους θα χορηγούνται

Μονoκλωνικά αντισώματα: Πότε και σε ποιους θα χορηγούνται

Το εμβόλιο είναι η πρόληψη, τα μονοκλωνικά αντισώματα εμποδίζουν τον ιό να μπει στα κύτταρα, μετά τη νόσηση, διευκρίνισε ο καθηγητής ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος. 

Όπως εξήγησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,3, τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν μπορουν να χορηγηθούν σε όλους. Οι παράγοντες κινδύνου που αποτελούν ένδειξη για τη χορήγησή τους είναι η ηλικια ανω των 65 ετών, η παχυσαρκία και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα όπως ο διαβήτης, η ανοσοκαταστολή, η καρδιαγγειακή νόσος.

Ο κ. Δημοπουλος τόνισε ότι η χορήγηση του φαρμάκου γίνεται στο νοσοκομείο, καθώς είναι ενδοφλέβια και χρειάζεται κάποιες ώρες παρακολούθηση.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα αναμένει την τελική έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμου Φαρμάκων ώστε να μπορει να γίνει η προμήθεια και βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, εντός του Νοεμβριου αναμένονται οι πρώτες δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες ημέρες η Ελλάδα θα παραλάβει 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία θα χορηγούνται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια, από τα νοσοκομεία όλης της επικράτειας. «Ο στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάγκη μηχανικού αερισμού και νοσηλείας στη ΜΕΘ. Ωστόσο, η ύπαρξη καλών και αποτελεσματικών φαρμάκων – όπως και τα αντιικά χάπια που επίσης αναμένουμε στις αρχές του έτους- δεν καταργούν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού» τόνισε η ίδια.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News