Κοινωνία Κυριακή 31/10/2021, 12:21
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαρηγιάννης: Να δοθούν δωρεάν self test και στους εμβολιασμένους

Σαρηγιάννης: Να δοθούν δωρεάν self test και στους εμβολιασμένους

Την ανάγκη ανάσχεσης του πανδημικού κύματος του κορωνοϊού επισήμανε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ζητώντας επέκταση των τεστ, με διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ ακόμα στους εμβολιασμένους. 

«Ένα μικρό ποσοστό 10 με 12% που έχει εμβολιαστεί μπορεί να έχει κολλήσει, και δε θα νοσήσουν βαριά επειδή ακριβώς είναι εμβολιασμένοι, θα είναι ασυμπτωματικοί και θα κολλάνε» εξήγησε ο καθηγητής. 

Όπως διευκρίνισε μιλάει για δωρεάν σελφ τεστ που θα πληρώνει ο εργοδότης ή η πολιτεία, καθώς είναι άδικο να το πληρώσει ο εμβολιασμένος. «Μια φόρα την εβδομάδα φτάνει» αποσαφήνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Tα δύσκολα είναι μπροστά μας, αν δεν κάνουμε κάτι να σταματήσουμε αυτή την αυξητική πορεία περιμένω ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος να είναι γύρω στα 3.600 κρούσματα, είναι μεγάλος αριθμός (…), ωστόσο ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοέμβρη μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα» προειδοποίησε ο κ. Σαρηγιάννης. 

Αυτό, συνέχισε, σημαίνει συνεχή αυξητική πορεία η οποία πρέπει να αναχαιτιστεί ανεξάρτητα από την αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού. «Ακόμα κι αύριο 4 εκατ. να εμβολιαστούν μέχρι να αποκτήσουν ανοσία θα περάσει ένας μηνάς» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, το «καμπανάκι» είναι τα κρούσματα οι θάνατοι και η πίεση στο ΕΣΥ. «Ειδικά στη Θεσσαλονίκη στα νοσοκομεία της πόλης έχουμε διαθέσιμες μόνο 3 με 4 κλίνες ΜΕΘ, κι αυτός ο αριθμός διατηρείται τεχνητά, καθώς και διασωληνωμένοι μένουν έκτος ΜΕΘ» είπε μάλιστα. 

Τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό πόρτα – πόρτα από «τον παπά και το γιατρό του χωριού». Για τα καθημερινά μηνύματα στο κινητό με προτροπές εμβολιασμού σχολίασε «πιστεύω ότι θα εκνευρίσουν, αλλά δεν κάνει κακό να δοκιμάσουμε».

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News