Κοινωνία Σάββατο 30/10/2021, 22:58
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προβληματισμός μετά το ρεκόρ κρουσμάτων – Ποια μέτρα εξετάζονται

Αρνητική φαίνεται να είναι η κυβέρνηση σε επιβολή νέων μέτρων σε αμιγείς χώρους εστίασης

Προβληματισμός μετά το ρεκόρ κρουσμάτων – Ποια μέτρα εξετάζονται

Προβληματισμό και ανησυχία έχει πυροδοτήσει χτύπησε το νέο ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε σήμερα Σάββατο, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις τάξεις των ειδικών.

Ειδικότερα, το νέο υψηλό με 4.696 νέα κρούσματα, οδηγεί αναπόφευκτα σε σκέψεις για την επιβολή μέτρων, την ώρα ειδικά που αυξάνεται η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπου νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 404 ασθενείς. Το Σάββατο, επίσης, ανακοινώθηκαν 38 νέοι θάνατοι οδηγώντας τον αριθμό των νεκρών από την πανδημία στην χώρα μας σε 15.894.

Την προσεχή Τετάρτη συνεδριάζει η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας και όπως αποκάλυψε ο Γκίκας Μαγιορκίνης -μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ- στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για μια σειρά από μέτρα, ειδικά για περιοχές που προκαλούν ανησυχία, όπως η Θεσσαλία, η Κεντρική και η Ανατολική Μακεδονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, υπάρχουν σκέψεις για κατηγοριοποίηση περιοχών ανάλογα με την επιδημιολογική τους εικόνα, ωστόσο στο επίκεντρο θα βρεθούν κυρίως οι μεικτοί χώροι.

Θα συζητηθεί το κατά πόσο σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο θα επιβληθεί η χρήση μάσκας παντού και κατά πόσο στην διασκέδαση -και στους αμιγείς χώρους- θα είναι όλοι καθιστοί.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν συζητά σε αυτή τη φάση καθορισμό περιοχών μέγιστου κινδύνου και θεωρεί αμφίβολης αποτελεσματικότητας την καθολική χρήση μάσκας.

Αρνητική φαίνεται να είναι και σε επιβολή νέων μέτρων σε αμιγείς χώρους εστίασης και διασκέδασης, ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα σε μεικτούς χώρους.

«Όχι» σε lockdown

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι σε ακραίες περιπτώσεις και αν φτάσει το ΕΣΥ στα όριά του σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, δεν αποκλείεται να επιβληθούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, πιθανόν στην εστίαση.

«Εννοούμε μέτρα σε ακραίες συνθήκες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. Δεν εννοούμε lockdown, αλλά μέτρα για να μειωθεί η πιθανότητα να έρθουν σε επαφή οι ανεμβολίαστοι. Ίσως να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα σε αυτές τις περιοχές. Υπάρχει επιτυχημένο παράδειγμα με την απαγόρευση του καπνίσματος. Για παράδειγμα να φαίνεται με απόδειξη ο έλεγχος στα μαγαζιά. Αυτά τα μέτρα να έχουν σκοπό την αύξηση του εμβολιασμού. Το πιο βασικό είναι να αντέξει το σύστημα υγείας και με κάθε τρόπο θα πρέπει να αυξηθεί ο εμβολιασμός σε τοπικό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά.

Προειδοποίησε επίσης ότι αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, η Covid-19 δεν θα εκριζωθεί και «όλοι μας θα έρθουμε αντιμέτωποι με αυτή». Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την αύξηση του εμβολιασμού. Δεν πρόκειται να φύγει ο ιός και ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για την επιστροφή στην κανονικότητα».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News