Κοινωνία Τετάρτη 20/10/2021, 15:25
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλημμύρες: Πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία 20ετία στην Ελλάδα

Περισσότερα από 380 πλημμυρικά φαινόμενα

φωτ. intimenews

Συνολικά 132 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών της περιόδου 2000 – 2020, όπως προκύπτει από έρευνα του Αστεροσκοπείου Αθηνών και του meteo.gr.  

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στην προηγούμενη 20ετία, καταγράφηκαν περισσότερα από 380 επεισόδια πλημμύρας με αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, απώλειες ανθρώπινων ζωών, αλλά και υλικές ζημιές. 

plimmyres-posoi-anthropoi-echasan-ti-zoi-toys-tin-teleytaia-20etia-stin-ellada0

Η Αττική, μάλιστα, επλήγη στο 30% των περιπτώσεων αυτών, κάτι το οποίο συνήθως οφείλεται στις ξαφνικές και ραγδαίες βροχοπτώσεις. Άλλωστε, το αστικοποιημένο περιβάλλον του Λεκανοπεδίου θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτο στις νεροποντές. 

plimmyres-posoi-anthropoi-echasan-ti-zoi-toys-tin-teleytaia-20etia-stin-ellada1

Τα περισσότερα επεισόδια (73 από τα 112, ποσοστό 65%) παρατηρήθηκαν στις ιδιαίτερα αστικές περιοχές, δηλαδή της Αθήνας, του Πειραιά και των προαστίων. Ακόμη 27 επεισόδια (ποσοστό 24%) επηρέασαν περιοχές της Ανατολικής Αττικής, και 12 επεισόδια (11%) περιοχές της Δυτικής Αττικής. 

Μόνο στην πρωτεύουσα, οι ανθρώπινες απώλειες από τις βροχοπτώσεις ανήλθαν σε 38. 

plimmyres-posoi-anthropoi-echasan-ti-zoi-toys-tin-teleytaia-20etia-stin-ellada2

Οι φθινοπωρινοί μήνες, με πρώτο το Νοέμβριο, υπήρξαν οι πιο καταστροφικοί, γεγονός το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη καθώς τη συγκεκριμένη εποχή είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες. 

Η πλημμύρα στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017 με 24 νεκρούς ήταν το πιο θανατηφόρο επεισόδιο, ενώ άλλα επτά πλημμυρικά επεισόδια προκάλεσαν από μία έως πέντε ανθρώπινες απώλειες. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News