Κοινωνία Τρίτη 19/10/2021, 17:18
ΕΡΕΥΝΑ PEW RESEARCH

Ελλάδα: Λιγότεροι από τους μισούς εκτιμούν τη διαφορετικότητα στην κοινωνία

Οι πολιτικές ιδεολογίες, η ηλικία και το φύλο είναι παράγοντες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση διαφορετικών απόψεων ως προς τη διαφορετικότητα.

Ελλάδα: Λιγότεροι από τους μισούς εκτιμούν τη διαφορετικότητα στην κοινωνία

Η διαφορετικότητα συμβάλλει στην βελτίωση της κοινωνίας, όπως πιστεύουν τουλάχιστον έξι στους δέκα ερωτηθέντες σε 17 ανεπτυγμένες οικονομίες και μάλιστα σε ορισμένες χώρες το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 8 στους 10. Ωστόσο, την πεποίθηση αυτή δεν φέρει η πλειονότητα των ερωτηθέντων σε Ελλάδα και Ιαπωνία, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Pew Research. 

Αισιόδοξο είναι όμως το γεγονός ότι το εν λόγω ποσοστό και στις δύο χώρες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, στην Ελλάδα πλέον το 45% πιστεύει ότι η διαφορετικότητα βελτιώνει την κοινωνία. Πρόκειται για αύξηση 24 μονάδων από το 2017, όταν το 62% θεωρούσε πως η διαφορετικότητα καθιστά την κοινωνία χειρότερη. Η άνοδος που σημειθηκε στην Ελλάδα ως προς το ζήτημα αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των υπόλοιπων 16 κρατών. Στην Ιαπωνία, το ποσοστό αυτό ανέρχεται πλέον στο 39%, ενώ το 2017 έφτανε στο 24%.

Επιπλέον, ανοδική τάση παρατηρείται σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες που συμπεριλήφθηκαν στην σχετική έρευνα, μεταξύ αυτών στην Ολλανδία (12 μονάδες από το 2017), στη Βρετανία (10 μονάδες), στην Ισπανία (9 μονάδες), στη Γερμανία (6 μονάδες).

Ελλάδα: Λιγότεροι από τους μισούς εκτιμούν τη διαφορετικότητα στην κοινωνία-1

Η έρευνα της Pew Research καταδεικνύει επίσης ότι εκτός του ζητήματος της διαφορετικότητας στις περισσότερες κοινωνίες υπάρχουν πολλά θέματα γύρω από τα οποία δημιουργούνται διαφωνίες. Στην Ελλάδα μάλιστα, το 39% δηλώνει ότι παρατηρεί διαφωνίες σε πολιτικού είδους θέματα, αλλά και σε βασικά ζητήματα. Aξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά μέσον όρο το 61% από τους ερωτηθέντες στις 17 ανεπτυγμένες οικονομίες θεωρεί ότι η επέλαση της πανδημίας έχει διευρύνει το χάσμα των απόψεων και έχει διχάσει βαθιά τις κοινωνίες.

Ελλάδα: Λιγότεροι από τους μισούς εκτιμούν τη διαφορετικότητα στην κοινωνία-2

Πολιτικές ιδεολογίες

Όσον αφορά την Ελλάδα, όσοι εντάσσονται ιδεολογικά στον χώρο της Αριστεράς είναι πιο πιθανό να χαρακτηρίσουν την προκατάληψη ως πρόβλημα για την κοινωνία. Οι ίδιοι επίσης τείνουν να δηλώνουν περισσότερο ότι η διαφορετικότητα βελτιώνει την κοινωνία. Το ίδιο ισχύει και στις ΗΠΑ, όπως παρατηρεί η έρευνα της Pew. Αντιθέτως, στην Σουηδία, την Ιταλία και τη Γερμανία, τις απόψεις αυτές τείνουν να φέρουν περισσότερο όσοι εντάσσονται ιδεολογικά στον χώρο της Δεξιάς.

Επίσης, σύμφωνα με τα πορίσματα της Pew Research, οι νέοι κάτω των 30 είναι πιο πιθανό να δηλώσουν ότι η διαφορετικότητα βελτιώνει την κοινωνία. Επιπλέον, παρατηρούν περισσότερα προβλήματα και ζητήματα προκατάληψης διάχυτα στην κοινωνία τους σε σχέση με τους μεγαλύτερους. Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, περίπου έξι στα δέκα άτομα κάτω των 30 θεωρούν ότι οι άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, διαφορετικών θρησκείών και φυλών βελτιώνουν την κοινωνία. Αντιθέτως, την ίδια πεποίθηση έχουν τέσσερα στα δέκα άτομα άνω των 65 στην Ελλάδα.

Τέλος, διαφορές παρατηρήθηκαν μεταξύ των πεποιθήσεων ανδρών και γυναικών. Για παράδειγμα το 49% των ανδρών στη Γερμανία θεωρεί ότι υπάρχει ένταση μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικό υπόβαθρο, έναντι 61% των γυναικών. Αντίστοιχες είναι οι διαφορές που παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά και στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ταϊβάν.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News