Κοινωνία Σάββατο 16/10/2021, 08:15
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χ. Ζερέφος: Σε μία ημέρα έπεσε βροχή που αντιστοιχεί στο 1/3 του ετήσιου όγκου

Χ. Ζερέφος: Σε μία ημέρα έπεσε βροχή που αντιστοιχεί στο 1/3 του ετήσιου όγκου

Τον κώδωνα του κινδύνου για ολοένα και πιο συχνά και έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα κρούει ο Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός και εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή. 

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Ζερεφός τόνισε: «Η βροχόπτωση της Πέμπτης σε ορισμένες περιοχές της χώρας μέσα σε λίγες μόνο ώρες αποτελεί το 1/3 της βροχής που πέφτει συνολικά ετησίως. Αυτό είναι ένα ακραίο φαινόμενο».

Χ. Ζερέφος: Σε μία ημέρα έπεσε βροχή που αντιστοιχεί στο 1/3 του ετήσιου όγκου-1
φωτ. InTime News 

 

Θύμισε δε ότι και το καλοκαίρι είχαμε ένα άλλο ακραίο φαινόμενο, έναν καύσωνα που κράτησε πάνω από δέκα ημέρες.

«Ακραία φαινόμενα βλέπουμε τουλάχιστον τα τελευταία 30-40 χρόνια. Πριν υπήρχαν αλλά η διάρκεια τους και η έντασή τους δεν ήταν το ίδιο όπως αυτά που βλέπουμε τώρα» εξηγεί και προσθέτει: «Οι καύσωνες πριν από το 1987 είχαν διάρκεια μια δυο μέρες και δεν ήταν τόσο ζεστοί όσο ο καύσωνας εκείνος, ο καύσωνας του 2007 ήταν ακόμα χειρότερος και του 2021 ακόμα χειρότερος. Η αύξηση των φαινομένων αυτών δεν σημειώνεται με γραμμική πρόοδο αλλά πολύ πιο γρήγορα».

Το φαινόμενο της γρήγορης εναλλαγής ακραίων καιρικών φαινομένων δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, καθώς η κλιματική αλλαγή συμβαίνει στον πλανήτη συνολικά. Αν ο άνθρωπος δεν λάβει τα μέτρα του, όπως ζητούν οι επιστήμονες εδώ και χρόνια, το ακραίο θα γίνει σύνηθες και όταν συμβεί αυτό τότε δεν έχουμε επιστροφή προς τα πίσω, όπως προειδοποιεί ο κ. Ζερεφός.

«Αν δεν κάνουμε τίποτα υπάρχουν εκτιμήσεις μείωσης των βροχοπτώσεων συνολικά στη χώρα μας που μπορεί να φτάσει και το 15% αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν ακραίες βροχοπτώσεις όπως αυτή που ζήσαμε την Πέμπτη. Αυτές μάλιστα θα είναι πιο συχνές και με μεγαλύτερη ένταση καθώς περνούν τα χρόνια», κατέληξε. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News