Κοινωνία Σάββατο 16/10/2021, 07:03
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καιρός: Σαρωτικό το πέρασμα του «Μπάλλου» – Βελτίωση από τo απόγευμα

Καιρός: Σαρωτικό το πέρασμα του «Μπάλλου» – Βελτίωση από τo απόγευμα

«Καταιγίδα» προβλημάτων αφήνει στο πέρασμά της η κακοκαιρία «Μπάλλος». Πλημμυρισμένοι δρόμοι και κτίρια, πτώσεις δέντρων, παγιδευμένα λεωφορεία, κλειστά σχολεία και υπηρεσίες συνέθεσαν το σκηνικό το προηγούμενο διήμερο. Περισσότεροι από 75.000.000 τόνοι νερού έπεσαν στην Αττική, την Ευβοία και την Ηλεία σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμη Λέκκα. 

«Είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο, που αγγίζει τα όρια του ακραίου φαινομένου» είπε ο κ. Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται και σήμερα, οι οποίες όμως σταδιακά έως το απόγευμα θα περιοριστούν κυρίως στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, στην Πελοπόννησο και στο Αιγαίο και έως το βράδυ στη Θράκη και στο Ανατολικό Αιγαίο. 

Καιρός: Σαρωτικό το πέρασμα του «Μπάλλου» – Βελτίωση από τo απόγευμα-1

Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 10 έως 18, στη Θεσσαλία από 9 έως 19, στην Ήπειρο από 9 έως 21, στην Στερεά από 12 έως 21, στην Πελοπόννησο από 11 έως 22, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 19, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 14 έως 19, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 14 έως 21, στις Κυκλάδες από 15 έως 22, στα Δωδεκάνησα από 15 έως 22 και στην Κρήτη από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι εκτός των βορείων ηπειρωτικών, η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης. Εξαίρεση αποτελεί ο Θερμαϊκός όπου οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και από το απόγευμα 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ και από το μεσημέρι 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών έως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών έως το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Το σαρωτικό πέρασμα του Μπάλλου

Έχοντας προκαλέσει «βροχή» προβλημάτων στην Αττική, αλλά και τον θάνατο ενός 69χρονου ανθρώπου στην Εύβοια, ο «Μπάλλος» συνέχισε χθες το βράδυ το σαρωτικό του πέρασμα από τη Θεσσαλονίκη και τις υπόλοιπες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας.

Αργά χθες το απόγευμα, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης έλαβαν προειδοποίηση από το «112» για επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα. Νωρίτερα αναστάτωση είχε προκληθεί σε σχολείο της πόλης από πτώση δέντρου. 

Καιρός: Σαρωτικό το πέρασμα του «Μπάλλου» – Βελτίωση από τo απόγευμα-2

Το προηγούμενο ο όγκος των βροχοπτώσεων στην Αττική ήταν ο μεγαλύτερος εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το μεγαλύτερο ύψος βροχής από την αρχή του εικοσιτετράωρου της Πέμπτης 14/10 έως το απόγευμα της Παρασκευής 15/10 καταγράφηκε στα Πατήσια (181 χιλιοστά) και ακολούθησαν οι Αμπελόκηποι (174 χιλιοστά) και το Περιστέρι (170 χιλιοστά).

Καιρός: Σαρωτικό το πέρασμα του «Μπάλλου» – Βελτίωση από τo απόγευμα-3

Οι καμένες περιοχές δέχτηκαν μικρότερους όγκους νερού με εξαίρεση την περιοχή του Τατοΐου, όπου η βροχή έφτασε τα 125 χιλιοστά. Υπενθυμίζεται ότι ένα χιλιοστό ύψους βροχής αντιστοιχεί σε ένα τόνο νερού ανά στρέμμα, επομένως στην περιοχή των Πατησίων κατά το διήμερο του «Μπάλλου», έπεσαν 181 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Σημειωτέον ότι το ετήσιο αθροιστικό ύψος βροχής στην Αθήνα είναι περίπου 400 χιλιοστά.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News