Κοινωνία Παρασκευή 15/10/2021, 13:32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ένας νεκρός στην Εύβοια και «βροχή» προβλημάτων

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ένας νεκρός στην Εύβοια και «βροχή» προβλημάτων

Ένας νεκρός, πλημμυρισμένοι δρόμοι και σπίτια και εικόνες καταστροφής είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την κακοκαιρία «Μπάλλος», η οποία συνεχίζει να πλήττει πολλές περιοχές και αναμένεται να εξασθενήσει από τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται και σήμερα στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στο Νότιο Ιόνιο και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στα βόρεια και δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ πθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει σε Αιγαίο και Ιόνιο καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος και ενδεχομένως της Χαλκιδικής. 

Νεκρός 69χρονος βοσκός στην Εύβοια

Λίγο μετά το μεσημέρι έγινε γνωστό πως εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του ο 69χρονος άνδρας, ο οποίος αγνοείτο από χθες το βράδυ στην Εύβοια. Ο 69χρονος είχε ζητήσει βοήθεια το βράδυ της Πέμπτης, καθώς είχε εγκλωβιστεί στο βοσκοτόπι του, εξαιτίας της υπερχείλισης χειμάρρου και από τότε είχε ξεκινήσει επιχείρηση εντοπισμού του. Τελικά, λίγο μετά το μεσημέρι, ο 69χρονος βρέθηκε νεκρός στην κοίτου χειμάρρου στην περιοχή Τσακαίοι.

Κλειστά σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες

Σε κατάσταση μερικής παράλυσης βρίσκεται η Αττική, καθώς κλειστές είναι σχεδόν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ για  προληπτικούς λόγους το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ισχυρή σύσταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Λίγο μετά τη 13.00 διακόπηκε σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήματα της οδού Πειραιώς και της περιφερειακής Αιγάλεω, λόγω της μεγάλης συσσώρευσης νερού. Ειδκότερα, η Πειραιώς έκλεισε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την Πέτρου Ράλλη έως τη Χαμοστέρνας και η περιφερειακή Αιγάλεω από το ύψος των διυλιστηρίων.

Νωρίς το πρωί δόθηκαν στην κυκλοφορία η λεωφόρος Κηφισού και η παραλιακή που είχαν κλείσει λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Υπενθυμίζεται ότι κλειστά είναι επίσης όλα τα σχολεία σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία. 

Δρόμοι – ποτάμια στον Κολωνό

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ένας νεκρός στην Εύβοια και «βροχή» προβλημάτων-1

Στον Κολωνό και στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου πλημμύρισαν δρόμοι και υπήρξε εισροή υδάτων σε σπίτια, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απάντλησης.

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ένας νεκρός στην Εύβοια και «βροχή» προβλημάτων-2

Θεσσαλονίκη: Πτώση δέντρου σε σχολείο

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ένας νεκρός στην Εύβοια και «βροχή» προβλημάτων-3

Λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης, ένα μεγάλο πεύκο έπεσε στην αυλή σχολικού συγκροτήματος στην περιοχή της Χαριλάου, στη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν από την προσέλευση των μαθητών. Κλιμάκιο πυροσβεστικής μετέβη στο σχολικό συγκρότημα, όπου συστεγάζονται γυμνάσιο και λύκειο, με περισσότερα από 600 παιδιά και προχώρησαν σε κοπή του δέντρου, ενώ αναμένονται συνεργεία για την απομάκρυνση των κλαδιών. 

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ένας νεκρός στην Εύβοια και «βροχή» προβλημάτων-4

Τμήμα οδοστρώματος επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως στην Καλαμαριά υποχώρησε από την ισχυρή βροχόπτωση, με συνέπεια το μπροστινό μέρος διερχόμενου λεωφορείου να πέσει μέσα στην τρύπα που άνοιξε στον δρόμο.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική από χθες το πρωί έγιναν συνολικά 13 κοπές δέντρων και επτά αντλήσεις υδάτων στους δήμους Θεσσαλονίκης, Θερμαϊκού, Βέροιας, Αριστοτέλη και Πολυγύρου. Μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι σε επιφυλακή σε όλους τους νομούς ευθύνης της, για να βοηθήσουν, όπου υπάρχει ανάγκη. 

Στη Χαλκιδική σημειώνεται από το πρωί έντονη βροχόπτωση, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο ρέμα που διασχίζει το χωριό Ολυμπιάδα, στον δήμο Αριστοτέλη. Προβλήματα μικρής έκτασης καταγράφονται σε σημεία της περιοχής, όπως στην είσοδο της Ιερισσού και στο ρέμα στην Ολυμπιάδα, όπου έχουν δημιουργηθεί αναχώματα. Τα σχολεία στον νομό παραμένουν σήμερα κλειστά.

Ηράκλειο: Κατολισθήσεις και πτώσεις δέντρων 

Κατολισθήσεις και πτώσεις δένδρων σημειώθηκαν από το κύμα κακοκαιρίας και στην ανατολική Κρήτη. Η μανία του φαινομένου είχε ως αποτέλεσμα να συνεχιστεί το φαινόμενο των κατολισθήσεων στις Καμάρες του δήμου Φαιστού και τα Βορίζια. Μετά από κινητοποίηση μηχανημάτων της Περιφέρειας και του δήμου, το πρόβλημα με τον δρόμο που έκλεισε αποκαταστάθηκε.

Μικρή κατολίσθηση καταγράφηκε και στον Τσούτσουρο ενώ κλήσεις για πτώσεις δέντρων έγιναν από την περιοχή Μασταμπάς του Ηρακλείου, στου Αποστόλους του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, τις Γούβες και την πτώση ενός στύλου της ΔΕΗ στα Σταυράκια. 

Κέρκυρα: Αποκλεισμένα χωριά και μεγάλες ζημιές

Η κακοκαιρία έφερε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί της Κέρκυρας, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Πέτρινες γέφυρες υποχώρησαν στο οδόστρωμα, χείμαρροι πλημμύρισαν παρασύροντας στο πέρασμά τους αυτοκίνητα, ενώ ανθρώπινες ζωές κινδύνεψαν και πνίγηκαν πολλά ζώα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας δέχθηκε μέσα σε λίγες ώρες 495 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Πυροσβέστες, άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πολιτικής Προστασίας κατάφεραν να διασώσουν και να μεταφέρουν 69 άτομα σε ασφαλή σημεία, ενώ συνεχίζονται οι κοπές δέντρων που έφραξαν οδικά δίκτυα, καθώς και οι αντλήσεις υδάτων. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Μέση και σε κάποια χωριά της Νότιας Κέρκυρας. Η γέφυρα της Άφρας έχει πέσει με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πολλά χωριά της Μέσης Κέρκυρας, ενώ δεν είναι προσβάσιμος ο επαρχιακός δρόμος προς το Νοσοκομείο Κέρκυρας». Προβλήματα στο οδικό δίκτυο καταγράφονται και στην εθνική οδός Κέρκυρας Λευκίμμης, καθώς σημειώθηκαν κατολισθήσεις στην περιοχή του Περάματος και της Μεσσογγής με αποτέλεσμα να «κοπεί» στη μέση το νησί για πολλές ώρες.

Η κακοκαιρία οδήγησε στον αποκλεισμό πολλών μαθητών γυμνασίων και λυκείων που χρειάστηκε να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία καθώς δεν ήταν εφικτή η μεταφορά τους στη νότια Κέρκυρα με κανένα οδικό μέσο, μετά και το “κλείσιμο” από την κακοκαιρία, της κεντρικής οδικής αρτηρίας του νησιού. Σημειώνεται ότι σήμερα κλειστά είναι τα σχολεία σε όλα τα νησιά του Ιονίου και τα μαθήματα γίνονται όπου είναι εφικτό διαδικτυακά.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News